Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szerencsétlenül járt orosz navigációs holdak
(Rovat: Orosz alkalmazási holdak, Navigáció és térképészet - 2010.12.05 19:00.)

A GLONASSZ műholdrendszer ma, egy Proton hordozórakétával indított három új tagja nem érte el a kijelölt pályát, megsemmisült.

Az orosz navigációs műholdak M jelű sorozatába tartozó űreszközök startja december 5-én, magyar idő szerint 11:25-kor történt. Az indításnak az adott különleges jelentőséget, hogy a három új műhold hamarosan várható üzembe állása után teljesnek lett volna tekinthető az amerikai GPS orosz megfelelőjének rendszere. Ez azt jelenti, hogy összesen legalább 24, közepes (kb. 19 ezer km-es) magasságú Föld körüli pályán keringő műhold konstellációja sugározza a navigációs rádiójeleket, amivel a GLONASSZ földi lefedettsége globálissá vált volna.


Az orosz Proton-M rakéta indítás előtt, a kazahsztáni Bajkonurban. (RIA Novosztyi / Oleg Uruszov)

A Proton startja ezúttal azonban nem sikerült. A RIA Novosztyi hírügynökség értesülése szerint a három műhold a Hawaii-szigetektől 1500 km-re északnyugatra a Csendes-óceánba zuhant. Mindez szerencsére nem okozott semmilyen személyi sérülést vagy kárt. A balesetet feltehetően a DM-3 rakéta-végfokozat hibája okozhatta, ami miatt az űreszközök nem tudtak a megfelelő magasságú pályára kerülni. Az orosz Roszkoszmosz űrügynökség megkezdte a történtek okainak kivizsgálását. A GLONASSZ jelenleg is pályán levő többi műholdjának a működését a szerencsétlen eset természetesen nem befolyásolja.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024