Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Bajkonuri nagyüzem
(Rovat: Orosz alkalmazási holdak, Időjárás és előrejelzése , Lássuk és halljuk egymást - 2009.09.19 12:00.)

Alig több mint három órás eltéréssel két rakéta is startolt csütörtökön a kazahsztáni indítóhelyről.

Elsőként (szeptember 17-én, magyar idő szerint 17:55-kor) egy Szojuz hordozórakéta emelkedett a magasba, nem is egy műholddal. A rakéta fő terhe egy orosz meteorológiai mesterséges hold volt, amely poláris napszinkron pályára került. A Metyeor-M1 fedélzetén hat különböző érzékelővel gyűjt majd adatokat és szolgálja az orosz időjárás-előrejelzőket. Képeket készít a felhőzetről, meghatározza a felszíni hőmérsékletet, a levegő hőmérsékletét és páratartalmát, radarral figyeli a poláris jégtakarót. Az új űreszköz a 2001-ben indult, de két évvel ezelőtt váratlanul tönkrement Metyeor-3-M1-et pótolja. A Meteor sorozat korábbi modelljeiből vagy 50 indult már az elmúlt 25 évben, de jelenleg már semelyik nem üzemképes. A felújított változat következő példányát egy-két éven belül szeretnék pályára állítani. (A műholdak tervezett élettartama 5 év.)

A Szojuz rakétán ugyancsak helyet kapott a második dél-afrikai műhold, az „úttörő” jelentésű névvel ellátott SumbandilaSat. A távérzékelő műhold képeit mezőgazdasági, vízgazdálkodási, katasztrófa-elhárítási célokra szeretnék használni.

Elindult még Sztyerh-2, amely a nemzetközi KOSZPASZ-SARSAT kereső és mentő műholdrendszerhez való legújabb orosz hozzájárulás. Egy hasonló űreszköz idén júliusban állt pályára. A rendszerben részt vevő műholdak rádiós vészjelzések vételére és a mentőközpontban való továbbítására alkalmasak. Egy kicsi, alig 8 kg-os, csiszolt üveggel borított gömb alakú hold (BLIC) műholdas lézertávmérési módszerekkel való kísérletezésre készült. A focilabda méretű passzív műholdra végzett távmérésekkel a pályameghatározási módszereket szeretnék finomítani. A Szojuz rakétával utazott még három kis műhold, közülük kettőt diákok építettek.

A nagyméretű kanadai Nimiq-5 távközlési műhold ugyancsak Bajkonurból indult, de már 21:09-kor, és Proton hordozórakétával. Az észak-amerikai DISH Network előfizetőit szolgálja majd ki, geostacionárius pályáról (72.7° nyugati hosszúság). A műholdon 32 Ku-sávú transzponder áll rendelkezésre a tévéműsoroknak a háztartásokban való sugárzásához. A 15 évre tervezett új műhold jövő hónapban állhat szolgálatba.

A csütörtöki Proton-indítás volt idén a hetedik, ebből ötöt szervezett kereskedelmi alapon az International Launch Services cég. Ebben az évben még két orosz kormányzati megrendelést kell teljesíteni, legközelebb jövő héten három új GLONASSZ navigációs mesterséges hold pályára állítását. A következő kereskedelmi Proton-start november közepére várható (Eutelsat-W7).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024