Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Négy orosz műhold egy rakétával
(Rovat: Orosz alkalmazási holdak, Az űrkutatás 50 éve - 2008.05.27 05:00.)

Az észak-oroszországi Pleszeckből pénteken Rokot hordozórakétával indítottak három távközlési műholdat és egy „jubileumi” rádióamatőr-holdat.

A Briz-KM végfokozattal ellátott rakéta magyar idő szerint május 23-án 17:20-kor startolt. A ballisztikus rakétából átalakított hordozóeszköz az orosz Roszkoszmosz űrügynökség négy műholdját állította kb. 1400 km magas pályára. (Egy Proton rakétára szerelt Briz végfokozat legutóbb márciusban egy amerikai távközlési hold vesztét okozta.)


(Kép: Gonets SatCom)

A felbocsátott űreszközök közül három Gonyec típusú távközlési műhold, amelyeket az orosz hadsereg, kormányszervek és más megrendelők használnak majd adattovábbításra. A műholdakat 7 éve élettartamra tervezték. Az alacsony pályás Gonyec rendszer holdjai a 260 és 312-390 MHz-es sávban működnek, a fel- és lesugárzás párhuzamosan legfeljebb 16-16 csatornán lehetséges. A fedélzeti tárolókapacitás műholdanként 12 Mbyte, naponta 270 Mbyte adatforgalmat képesek lebonyolítani.

A negyedik, Jubilejnij műhold – amint nevéből is kitalálható – az első Szputnyik felbocsátásának 50. évfordulóját köszönti – még ha némi késéssel is. A Szputnyik-1 mintájára (és emlékére) egyszerű rádiójeleket sugároz, a rádióamatőrök örömére. Négy percenként ismétlődő hang- és képüzeneteket is továbbít a szovjet és orosz űrkutatás történetéről, a 435 MHz-es frekvencián.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024