Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb logók
(Rovat: Orion, Ares, SLS - 2018.02.12 12:15.)

A start időpontja még bizonytalan, de a logó már elkészült az SLS amerikai nehézrakéta első repülésére.

A közelmúltban írtunk a NASA évfordulós logójáról, most két újabb, a NASA új hordozórakétája, illetve az Orion űrhajó fejlesztéséhez kapcsolódó logót mutatunk be. Arról az Exploration Mission-1 (EM-1) repülésről van szó, amelyet korábban még 2019 legvégére terveztek, az újabb hírek szerint azonban csak 2020 júniusában hajtanak végre. Az új rakéta egy legénység nélküli Orion űrhajót indít háromhetes küldetésre, amely során az Orion elrepül a Holdhoz és vissza.


Az SLS hordozórakéta első startjának logója. (Kép: )

A háromszög alakú kompozíció közepén az SLS rakéta látható, amint felemelkedik a floridai Kennedy Űrközpont 39B indítóállásból. A rakéta összetevői vázlatosan jelennek meg: a narancssárga szigetelő borítással körülvett, középső fő rakéta, alján az űrrepülőgépek örökségét képviselő négy darab RS-25 hajtóművel, a rakéta két oldalán pedig az öt-öt szegmensből álló, szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétákkal. A rakéta tetején az Orion űrhajó és az európai építésű szervizmodul látható, tetején a mentőrakétával. A kép alsó részén a füstből az indítóállás villámvédelmére szolgáló három hegyes torony emelkedik ki. A háttérben a csaknem telihold látható. Az égitestet a háromszög oldalain kissé túlnyúló, az amerikai zászló színeit megjelenítő, piros és kék ívek ölelik körül, amelyek az EM-1 küldetés pályájára utalnak. A NASA tervei szerint az új logó kitűzőkön, hímzett emblémákon, matricákon és különböző formákban az Orion és az SLS csapata tagjainak öltözékén fog megjelenni.


Fantáziarajz a magasba emelkedő SLS rakétáról. (Kép: NASA)

Az Orion űrhajó első repülését, amint arról annak idején beszámoltunk, 2014 decemberében hajtották végre, amikor az űrhajót (természetesen akkor is emberek nélkül) a United Launch Alliance Delta–IV Heavy rakétájával állították elnyúlt, magas Föld körüli pályára, ahonnan két keringés után tért vissza. Magától értetődően az Orion projektnek is van saját logója, amelyet a Star Trek tévésorozatban és különböző mozifilmekben közreműködő Michael Okuda tervezett a NASA számára.


Az Orion projekt logója. (Kép: NASA)

A fejlesztés következő látványos állomása a mentőrakéta (LAS, Launch Abort System) második és egyben utolsó kipróbálása, az Ascent Abort-2 (AA-2) lesz, amelyet egyes hírek szerint még 2018-ra, más források szerint 2019 áprilisra terveznek. A tesztet a Kennedy Űrközpont 46-os indítóállásában hajtják végre. Az Orion makettjét az Orbital Sciences Corporation egy tesztrakétájára erősítik rá, amelyről a mentőrakéta (LAS) akkor tépi le a kabint, amikor a rakéta mintegy 1000 km/h sebességre, vagyis közel hangsebességre gyorsult, és közeledik a legnagyobb aerodinamikai nyomás (Max-Q) állapot.


Az Orion űrhajó mentőrakétájának (Launch Abort System) működése. (Kép: NASA)

Részletes, 75 perces előadás (2015-ből) az Orion űrhajó és a mentőrakéta fejlesztéséről, működéséről. (Forrás: YouTube, NASA Langley Research Center)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021