Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SLS: 2020-ra csúszik
(Rovat: Orion, Ares, SLS, Amerika hordozórakétái - 2017.11.25 14:15.)

A NASA fejlesztés alatt álló nehézrakétája bemutatkozó startjával kapcsolatban idén már a második éves késést jelentették be.

Nem nehéz kiszámolni, hogy ha így folytatódna tovább, sosem készülne el a Space Launch System (SLS)... Erről azért nincs szó, de az áprilisban bejelentett 2019-es start helyett most kiderült, hogy a rakéta bemutatkozására minden bizonnyal legalább 2020-ig kell majd várni.


Fantáziakép az indítás előtt álló SLS-ről, a floridai Kennedy Űrközpont 39B startállásában. A projekt előrehaladásának értékelése nyomán most úgy tűnik, 2020 előtt nem fogunk ilyet a valóságban látni. (Kép: NASA)

A majdan az emberes Orion űrhajókat pályára állító SLS nehézrakéta bemutatkozásakor még nem fog űrhajósokat szállító eszközt indítani. A tervek szerint az Orion megkerüli majd a Holdat és visszatér. A NASA-nál most 2020 júniusával számolnak, mint amikor az Orion EM-1 (Exploration Mission-1) küldetése reálisan megkezdődhet, de továbbra is úgy készülnek, hogy akár 2019 decemberében el tudják indítani a repülést, ha mind a rakéta, mind az űrhajó, mind a földi kiszolgáló rendszerek fejlesztése simán haladna. A 2020 közepére jósolt időpont megállapításakor számításba vették a gyártással, teszteléssel kapcsolatban felmerülő kockázatokat is, amelyek általában késleltetni szokták a munkát.

A most zajló, 2018. szeptember 30-áig tartó költségvetési év végéig a NASA az SLS, az Orion és a földi rendszerek kifejlesztésére 23 milliárd dollárt fog költeni. Ebből 15 milliárd 2012 óta érkezett a program megvalósítására. A fenti összegbe nem számít bele az, amit az időközben lefújt Constellation program keretében használtak fel. Azt George W. Bush elnöksége alatt folytatták, a Holdra való visszatérés reményében, de 2010-ben a költségtúllépésekre hivatkozva Barack Obama kormányzata leállította.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021