Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SLS: mégsem emberekkel próbálják ki
(Rovat: Orion, Ares, SLS - 2017.05.13 14:30.)

Bár felmerült, hogy a NASA készülő új nehézrakétája első repülésén, 2019-ben mindjárt űrhajósokat is indíthatna, az ötletet elvetették.

A NASA illetékeseinek döntését Robert Lightfoot, az amerikai űrhivatal megbízott vezetője jelentette be. Amint azt nemrég mi is megírtuk, az SLS (Space Launch System) bemutatkozó startja a dolgok jelenlegi állása szerint 2019-re csúszik. Idén év elején a Trump-kormányzat részéről felmerült, hogy nem volna-e érdemes mindjárt az első indításkor olyan űrhajót pályára állítani, amelyben emberek is utaznak. Az eredeti – és most megerősített – elképzelések szerint az EM-1 (Exploration Mission-1) elnevezésű repülés során az SLS első változata (Block 1) a szintén fejlesztés alatt álló Orion űrhajónak egy olyan példányát indítja Hold körüli próbaútra, amelyet még nem szerelnek fel az űrhajósok életfenntartásához szükséges rendszerekkel. Az emberes repülés (EM-2), immár az arra alkalmas Orionnal és az SLS Block 1B változatával továbbra is két évvel későbbre, 2021-re várható.


Fantáziaképen egy SLS indítás. (Kép: NASA)

A NASA megvizsgálta az ötletet, és nem tartja jónak. Bár az Orion elvben felszerelhető lenne addigra az életfenntartáshoz valamint a két űrhajós munkájához szükséges fedélzeti berendezésekkel, továbbá az indítás során biztonságot nyújtó mentőrendszerrel, ez plusz 600–900 millió dolláros költséget emésztene fel. A műszaki kockáztak miatt az is valószínű, hogy mindez akár további késést is okozna az SLS első startjának időpontjában.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021