Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Felszállt az Orion...
(Rovat: Orion, Ares, SLS - 2009.04.01 12:44.)

...benne MacLane a parancsnok... – így szólt egykor a híres Orion űrhajó kalandjai c. filmsorozatnak a nép ajka által magyarított főcímzenéje. És tegnap óta már nemcsak filmbéli kellék az Orion űrhajó, hanem kézzelfogható valóság.

Wahington D.C.-ben a Nation Mall-ban (többek között a Hair, vagy a Forrest Gump Vietnam- ellenes tüntetési jeleneteiből ismert hatalmas fővárosi parkban) a NASA tegnap kiállította az Orion űrhajó első elkészült példányát, egy életnagyságú, tömeghű makettet, a közvélemény felé demonstrálva a program előrehaladását. „Büszkék vagyunk, hogy megépíthettük és némi teszteléssel demonstrálhatjuk Amerika népének, hogy lassan túllépünk az űrrepülőgépen és létrehozzuk az űrhajók következő generációját” – reklámozta Don Pearson, a PORT projekt igazgatója. A hivatalos bemutató inkább reklámértékű, mintsem kézzelfogható űrhajót kapna a közvélemény. Inkább illik abba a politikai folyamatba, hogy Obama elnök a válság ellenére is a NASA költségvetésének növelését, a Constellation program folytatását kérte. A közvéleményt újra és újra meg kell győzni, hogy űrkutatásra is kell pénzt költeni, amikor e válságos időkben nyilvánvalóan lenne más helye is az adófizetők pénzének.


Az első megépült Orion kabin egyébként egy tesztsorozatra készült és csak rövid állomás a National Mall-beli kiállítás. A PORT projekt az új űrhajó tengeri ejtőtesztjét végzi, egy kísérletsorozatot, hogy mi történik akkor, hogyan bírja az Orion, ha egy startbeleset esetén az Aresről való leválasztása után az Atlanti-óceánra száll le a kabin. A kísérletek április 6-án kezdődnek Floridában. Egyelőre csak műszerekkel töltik meg a 8 tonnás kabint. Ezek a legénységre váró hatásokat mérik a vész-vízreszállás esetén. Később, a nyár folyamán már az ülések is a helyükre kerülhetnek és valódi űrhajósok is kipróbálhatják a „csobbanást” és az azt követő mentést.


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024