Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Magyar–szingapúri űregyüttműködés
(Rovat: Nyereség az országnak, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2020.02.09 17:15.)

A héten Szingapúrban járt magyar delegáció együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Singapore Space & Technology Association (SSTA) szervezettel.

Február 6-án Szingapúrban magyar részről a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Ferencz Orsolya miniszteri biztos, az SSTA részéről Jonathan Hung elnök látta el kézjegyével az űrtevékenység területén megvalósítandó együttműködésről szóló egyetértési nyilatkozatot.


(Kép: SpaceTech Asia)

Az aláírás helyszíne a Szingapúrban évente megrendezett nagyszabású űrtechnológiai konferencia (Global Space & Technology Convention, GSTC) volt. A magyar delegáció egyik tagja, Solymosi János, a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. repülés- és űrtechnológiai igazgatója szerint a megállapodás a műholdas technológiák területére vonatkozik. A hét során a magyar szakemberek más szingapúri szervezetekkel is tárgyalásokat folytattak az űripari és oktatási együttműködés lehetséges formáiról. A BHE pedig ez alkalommal adta át hivatalosan az ST Engineering cég megrendelésére gyártott S-sávú konvertereket.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében kiemelte, hogy megállapodás kiterjed a földmegfigyelés és a klímaváltozás vizsgálata, a kutatás-fejlesztés, a robotalapú űrfelfedezés, valamint az űrtávközlési berendezések fejlesztése és exportja területeire.

A programsorozat zárásaként a delegáció látogatást tett Szingapúr vezető technológiai egyeteme, a Nancsang Műszaki Egyetem (Nanyang Technological University, NTU) űrkutatás-fejlesztési központjában, ahol közös kutatási projektek elindításáról és diákcsere-programról is egyeztettek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) képviselője, Dudás Levente kíséretében, aki a konferencián bemutatta a BME-n fejlesztett, a világon egyedülálló PocketQube projektet.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024