Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Földmegfigyelési Információs Rendszer
(Rovat: Nyereség az országnak, GMES - Copernicus - 2018.09.26 15:30.)

Megvalósítási szakaszba lépett a „Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása” elnevezésű kiemelt projekt

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség vezette konzorcium 7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 „Adminisztratív terhek csökkentése” című konstrukció keretében. A Copernicus Európai Földmegfigyelési Programba illeszkedő projekt célja, hogy a közigazgatás és a társadalom szereplői számára hasznos, naprakész műholdas földmegfigyelési adatokat szolgáltató, egységes és integrált rendszer valósuljon meg.

Az Európai Unió zászlóshajó programja, a Copernicus földmegfigyelési program az EU tagállamai finanszírozásában és koordinálásában, az Európai Űrügynökség üzemeltetésében és fejlesztésében valósul meg. A program keretében a világ legnagyobb, globális földmegfigyelési adatszolgáltatásra kifejlesztett műholdas flotta, a Sentinel műholdak kerültek felbocsátásra. A Copernicus eredményeképp a Föld teljes területére már mintegy 10 millió űrfelvétel érhető el, és összességében véve százszorosan több adat fog keletkezni, mint a korábbi programokban összesen. Magyarországon is az űrfelvételek felhasználása, értéknövelt információ előállítása kizárólag egy ágazati rendszereken túlmutató, egységes kormányzati ernyőképesség, a FIR kialakításával lehetséges. A FIR adatait a nemzeti felhasználók, főképp az államigazgatás munkatársai felé e-ügyintézési szolgáltatások formájában fogja továbbítani.

A földmegfigyelési adatok különösen a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, vízügy, környezetvédelem, honvédelem, katasztrófavédelem területén bírnak kiemelt jelentőséggel, hiszen az online elérhető, naprakész űrfelvételek segítségével például nyomon követhető a művelés alá vont területek és az erdőborítottság nagyságának változása vagy akár a belvíz által elöntött területek nagysága is. A FIR kiemelkedő képességfejlesztést fog jelenteni a folyamatos műholdas operatív adatszolgáltatásban és döntéstámogatásban, melynek révén létrejön a Földmegfigyelési Operatív Központ.


(Kép: KIFÜ)

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) irányítása alatt álló projektben konzorciumi tagként vesz részt a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NISZ Zrt.) és a Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH). A projektben együttműködő partner a BM Országos Vízügyi Főigazgatóság, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a NÉBIH, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálata. A projekt szakmai felügyeletét az Innovációs és Technológiai Minisztérium látja el.

A projekt (azonosító száma: KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2017-00050) a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. További információ a KIFÜ weboldalán található. (Forrás: KIFÜ sajtóközlemény)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024