Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űripari megoldások technológiai transzfer lehetőségei Magyarországon
(Rovat: Nyereség az országnak, Nyereség a kontinensnek , Hazai kutatóhelyek és űripar - 2017.08.02 07:15.)

Az ESA 65 ezer euró értékű, vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a szervezet magyarországi Technológiai Transzfer Irodájának első pályázatán.

A nyertes projektgazda vállalkozások a támogatást technológia-átadással kapcsolatos költségek fedezésére fordíthatják.

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) technológia transzfer hálózata egész Európában azon dolgozik, hogy az űrtechnológia fejlesztéseit más, nem űripari területeken, így a mindennapi életben is hasznosíthassuk. A tavaly decemberi ESA Technológia Transzfer Iroda nyitás hazánk számára is lehetővé tette a technológia-átvételt a legnagyobb európai űrtevékenységgel foglalkozó szervezettől és beszállítóitól. Az ESA az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontot bízta meg ennek létrehozására, végrehajtására és kezelésére.


Az ESA magyar Technológiai Transzfer Irodájának feladata az űrtechnológiák megismertetése és azok hasznosításának elősegítése a gazdaság, az ipar, vagy a hétköznapi élet bármely területén. Az űripar „hétköznapi” hasznosítása kereskedelmi szempontból is értékes termékeket, szolgáltatásokat és nagy potenciállal rendelkező vállalkozásokat eredményezhet.

A technológiai transzfer projektek finanszírozásához Magyarországon a Demonstration call elnevezésű pályázaton lehetett támogatáshoz jutni. A programba olyan projektek jelentkezését várták, amelyek űripari megoldást vesznek át és alakítanak a hétköznapokban is alkalmazható szolgáltatássá vagy termékké. Pályázatot bármely magyarországi állampolgár vagy hazánkban bejegyzett vállalkozás benyújthatott, a pályázati felhívás határideje 2017. június 6-án járt le. A Pályázati Értékelő Testület döntése alapján két nyertes pályaművet választottak ki.

Az egyik nyertes projekt a SUPERB rövidítésű, Satellite image process UPon rEquest from Reports on Border security lett, melyet a Montana Tudásmenedzsment Kft. fejleszt ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Határrendészeti Tanszékének és a Rendőrség Tudományos Tanácsának támogatásával. A koncepció szerint a rendszer multimédiás adatokat, szöveges, hangi és képi információkat gyűjt össze múltbeli eseményekről, melyeket mesterséges intelligencia segítségével vet egybe a belső (rendőrségi) forrásokkal, valamint a médiában megjelent hírekkel és nyilvános tartalmakkal. Az eredmények alapján megkísérli meghatározni az események földrajzi helyét. Az eredmények alapján űrfelvételekkel veti egybe az események helyszínét, és ezeket együtt analizálja a megfigyelési adatokkal, felhasználva a „SIMILAR IMAGING” módszert.


A képen balról jobbra a nyertesek részéről Vadász Pál és Csurgai-Horváth László, valamint az ESA Technológiai Transzfer Iroda képviseletében Tandi Zsuzsanna.

A másik nyertes projekt egy „Mobil 5G hullámterjedési mérőberendezés”, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán fejlesztenek ki jelenlegi és korábbi kutatásokra alapozva. A jövőbeli 5G mobil kommunikációs technológia kiváló minőségű szolgáltatást nyújt majd, amely nagyobb átviteli sebességet biztosít elsősorban a sávszélesség és a használt frekvencia növelése által, ami korszerű és innovatív technológiákat igényel. A demonstrátor program végső eredménye egy hordozható beltéri 5G tesztberendezés, amely kulcsműszere lehet a hullámterjedési méréseket végző mérnököknek. Mivel az 5G technikát a közeljövőben várhatóan bevezetik, egy ilyen berendezésnek széleskörű alkalmazása lehet, így az űrcélokra kifejlesztett eszközt sikeresen lehet alkalmazni a földi környezetben is.


Vadász Pál és Csurgai-Horváth Lászlo. (Képek: MTA Wigner FK / ESA Technológiai Transzfer Iroda)

Az ESA magyarországi Technológiai Transzfer Irodájának következő pályázati felhívását várhatóan novemberben írják ki, a részleteket a www.wigner.mta.hu/esa weboldalon lehet nyomon követni. (Forrás: MTA Wigner FK / ESA Technológiai Transzfer Iroda sajtóközlemény)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024