Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Film a magyar űrkutatásról
(Rovat: Nyereség az országnak, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2015.12.01 07:15.)

Párizsban Magyarország Nagykövetségén köszöntötték az ESA munkatársai, a tagországok küldöttei és a hazai meghívottak ESA-csatlakozásunkat.

Az ESA Alapokmány előírásainak megfelelően Magyarország képviselői 2015. november 4-én a francia Külügyminisztériumban átadták az ESA-csatlakozásunkhoz szükséges törvények kihirdetéséről szóló hivatalos okiratot. Ezzel ez a nap lett hazánk ESA-csatlakozásának hivatalos dátuma.


Az ESA párizsi központjának (HQ) épületére már felkerült a két legújabban csatlakozott ország, Észtország és hazánk zászlója.

Ebből az alkalomból november 24-én csatlakozási ünnepségnek adott otthont Párizsban hazánk Nagykövetsége. Az ünnepség szervezésében a Nagykövetségen kívül az NFM Magyar Űrkutatási Iroda és Nemzetközi Világűrjogi és Távközlési Jogi Intézet (IDEST) működött közre. Az ünnepségen megjelent és köszöntőt mondott Johann-Dietrich Wörner, az Európai Űrügynökség főigazgatója. Jelen volt az ESA számos munkatársa, köztük több igazgató, valamint néhány magyar származású kolléga. A rendezvényt úgy sikerült egy ESA tanácskozáshoz időzíteni, hogy több tagország képviselői is eljöhettek.


Az ünnepség házigazdái: Károlyi György, hazánk franciaországi nagykövete, Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője és Solymár Károly Balázs, infokommunikációért felelős helyettes államtitkár (NFM). (Kép: ESA)

Az ünnepségen mutatta be az ESA a magyar űrtevékenységről szóló, közel ötperces videót, amely látványos és szép, arányos áttekintést nyújt a magyar űrtevékenység eredményeiről, elsősorban természetesen az ESA-együttműködésben végzett munkákról. Köszönet illeti a film alkotóit, különösen azért, mert a film feliratai kifogástalan magyarsággal íródtak. (A film angol változata is csak feliratos, a háttérben csupán zene szól.) A film angol és magyar változatban a lenti linken megtekinthető, illetve letölthető. Jó szívvel ajánljuk mindenkinek, hogy ismeretterjesztő munkájához használja a kiváló filmet. Üröm az örömben, hogy az ESA honlap filmet tartalmazó oldalán a magyar szöveg annál több kívánnivalót hagy maga után.

A magyar űrtevékenységet áttekintő rövid film magyar felirattal készült változata.

A csatlakozási ünnepségről már másnap hír jelent meg a Kormány honlapján, és ehhez időzítve a Magyar Nemzet online is az ESA-csatlakozásunkhoz kapcsolódó cikket jelentetett meg. Alig egy hét késéssel megjelent a hír az ESA magyar nyelvű oldalán is – végre helyesírási hibák nélkül (már csak a dátum írását kellene tökéletesíteni).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021