Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

ESA-tagság: szerződés aláírva!
(Rovat: Nyereség az országnak, Hazai kutatóhelyek és űripar , Európai űrpolitika - 2015.02.25 04:15.)

Tegnap Budapesten írta alá az Európai Űrügynökség (ESA) és a magyar kormány képviselője a szervezethez való csatlakozásunkról szóló szerződést.

Űrtechnológia – a legmagasabb mérce. Ez volt a címe a csatlakozási szerződésünk ünnepélyes aláírása alkalmából szervezett rendezvénynek a Művészetek Palotájában. A szerződés aláírására február 24-én, délelőtt 11 órától került sor.


Jean-Jacques Dordain, az ESA főigazgatója (balra) és Kara Ákos államtitkár a csatlakozási szerződés aláírása után. (Kép: Sennowitz Gergely / NFM)

A két aláíró, magyar részről Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban az infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, valamint az ESA részéről Jean-Jacques Dordain főigazgató rövid beszédet mondott a meghívott hazai szakemberek, diplomaták és újságírók előtt.


(Kép: Both Előd)

Kara Ákos kifejezte a magyar kormány elkötelezettségét az űrtechnológia, az űripar fejlesztésében. Jean-Jacques Dordain örömmel üdvözölte Magyarországot az 50 éves európai űrszervezet nagy családjában. Elmondta, hogy mától – huszonkettedikként – a magyar nemzeti lobogó is díszíti az ESA intézményeit szerte Európában. Felelevenítette három személyes élményét, amelyek Budapesthez és Magyarországhoz kötik: részvételét az 1983-as budapesti Világűrkongresszuson, az újonnan belépni szándékozó közép- és kelet-európai országok számára épp Budapesten „kitalált” előcsatlakozási egyezmény (PECS) kereteinek megalkotását, valamint az első magyar műhold, a Masat-1 három évvel ezelőtti indítását az ESA új Vega hordozórakétájának bemutatkozó repülése alkalmával.

Magyarország már évtizedek óta szoros kapcsolatot ápol az európai űrszervezettel, a hazai mérnökök és kutatók számos sikeres közös programban vettek részt. Hazánk volt az első ország, amely 2003-ban – Dordain úr első főigazgatói periódusának elején – európai együttműködő partnere lett az ESA-nak, a PECS egyezmény megkötésével. Ez az ESA „előszobájának” tekinthető, korlátozott részvételi lehetőséggel az űrügynökség programjaiban. Amíg mi ebben az előszobában várakoztunk, a velünk nagyjából azonos időben induló másik három ország, Csehország, Románia és Lengyelország már a szervezet teljes jogú tagjává vált. A tagságot előkészíteni hivatott PECS (Plan for European Cooperating States) program sikerét értékelve Jean-Jacques Dordain megemlítette, hogy a minap már a kilencedik állam (Szlovákia) csatlakozott hozzá. Külön személyes öröm számára, hogy hazánk a júniusban lejáró harmadik, utolsó főigazgatói ciklusa alatt végül belép az ESA tagjai közé. Az ESA-tagságunk a szerződés ratifikációját követően, még ennek az évnek a vége előtt válik hivatalossá.


Az aláírási ceremónia után sajtótájékoztató következett, amelyen a két aláíróhoz csatlakozott Tari Fruzsina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő Magyar Űrkutatási Iroda vezetője is. (Kép: Both Előd)

A fogadást követően, a délutáni programban szakmai előadások hangzottak el. Elsőként köszöntőt mondott Both Előd, az ENSZ Világűrbizottság Tudományos és Technikai Albizottságának elnöke, aki egészen a közelmúltig vezette a Magyar Űrkutatási Irodát, s így meghatározó szerepe volt hazánk és az ESA kapcsolatainak szorosabbá fűzésében. Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) főtitkára a hazai űrtevékenység fő irányvonalait és a MANT oktató-ismeretterjesztő munkáját ismertette. Apáthy István (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) és Szegő Károly (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont) a Rosetta üstököskutató űrprogramról és benne a magyar részvételről tartott előadást. Horváth Gyula (BME) a nagy sikerű első magyar műhold, a Masat-1 eredményeiről és a folytatás lehetőségeiről számolt be. Solymosi János a Magyar Repülő- és Űripari Technológiai Platform (HATP) képviseletében az űrtávközlésről, a szervezet tagjainak eredményeiről szólt. Bárczy Pál a Magyar Űripari Klasztert (HUNSPACE) képviselte, az anyagtudományok terén végzett munkájukról tartott előadást. A szakmai programot Remetey-Fülöpp Gábor előadása zárta, aki a Magyar Térinformatikai Társaság (HUNAGI) nevében a távérzékelés, földmegfigyelés, mint űralkalmazás fontosságára és hazai jelentőségére hívta fel a figyelmet.


(Kép: Trupka Zoltán)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021