Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Távérzékelési központot nyit az ENSZ a gyöngyösi főiskolán
(Rovat: Nyereség az országnak - 2012.02.14 08:15.)

Úgynevezett hiperspektrális távérzékelési technikával készülő műholdas és légi felvételeket elemző központot nyit az ENSZ Világűrirodája (UNOOSA) a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán.

Amint arról az MTI híre beszámolt, az erről szóló egyezményt február 7-én a világszervezet bécsi központjában írta alá Takao Doi, az UNOOSA igazgatóhelyettese és Bíró Tibor, a főiskola dékánja.

A Magyarországon egyedülálló központ feladata a távérzékelés felhasználásával a katasztrófahelyzetek megelőzése, illetve a bekövetkezett környezeti katasztrófák következményeinek állapotfelmérése. Az ezzel kapcsolatos tudás átadása a fejlődő országok számára. Az ENSZ Közgyűlés felhívására a magyar kormány által felajánlott regionális hivatal annak a 12 központnak az egyike lesz a világon, melyek az ENSZ UN-SPIDER (katasztrófa- és vészhelyzet-elhárító) programjának megvalósításában vesznek részt. Mint azt Takao Doi ebből az alkalomból elmondta: a Károly Róbert Főiskolára azért esett a nemzetközi szervezet választása, mert az intézmény egyedülálló technológiát és tapasztalatokat halmozott fel ezen a területen. Számítanak mind az intézményben dolgozó kutatók, mind a hallgatók támogatására a fejlődő országok szakértőinek kiképzése területén is. Hozzátette: a megállapodás azért is különlegesnek számít, mert hasonló együttműködést eddig csupán egy egyetemmel alakítottak ki, de más területen.

Bíró Tibor arról szólt, hogy a főiskola jelentős gyakorlati tudást szerzett az olyan környezeti katasztrófák légi állapotfelmérése során, mint a Mexikói-öblöt károsító olajszennyezés, vagy a kolontári vörösiszap-katasztrófa. Ugyanakkor a megállapodás révén a központnak közvetlen hozzáférése lesz a többi között a NASA nem publikus műholdas felvételeihez és világszerte részt vesz majd olyan programokban, amelyek a katasztrófák és vészhelyzetek következményeinek felderítését szolgálják. Mindez azt jelenti, hogy a főiskola egy elit klub tagjává vált, ami jelentősen növeli az intézmény tudományos ázsióját – fűzte hozzá. Hangsúlyozta, hogy a főiskola már ma is meglévő technológiai eszközeit használó ENSZ-irodában végzett munka eredményeit az Egyesült Nemzetek valamennyi tagországa hasznosíthatja. A laboratórium egyben része a főiskola oktatási egységének, vagyis az intézmény környezetgazdálkodási agrármérnök szakos hallgatói bekapcsolódhatnak az ENSZ tevékenységébe, és akár külföldi missziókon is részt vehetnek. Kérdésre válaszolva közölte, hogy a világszervezet ugyan nem nyújt anyagi támogatást az iroda működtetéséhez, ám hozzásegítheti a főiskolát olyan megrendelésekhez, amelyek révén forrásokhoz jut. Csuday Balázs, Magyarországnak az ENSZ bécsi központjához delegált nagykövete hangsúlyozta, hogy a regionális iroda része a kormányzat azon politikai célkitűzésének, amely a szaktudáson keresztül nyit a világ felé. A gyöngyösi főiskolára a vörösiszap-katasztrófa hatásának feltérképezése során végzett munka nyomán esett a kormányzat választása – mondta a diplomata.

A nemzeti fejlesztési terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja keretében támogatott környezetinformatikai és távérzékelési laboratórium létrehozásának összköltsége 802 millió forint.

Február 7-én, a megállapodás bécsi aláírásánál ott volt a Zsolca TV forgatócsoportja is. Alább az általuk készített riportfilmet tekinthetik meg:

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021