Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űr-tesztközpont épül Magyarországon
(Rovat: Nyereség az országnak, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2007.04.05 12:41.)

Egy idén induló 2,2 milliárdos beruházás nyomán hazánk vezető szerepre tehet szert a térségben az űripar területén.

Amint az [origo] cikkében olvashatjuk, egy tegnap aláírt megállapodás az első lépés egy hazánkba tervezett, európai színvonalú űrkutatási beruházás irányába. A terv keretében a Zsámbéki-medence területén egy olyan űr-tesztközpontot kívánnak létesíteni, amelyhez hasonló Európában négy van, ugyanakkor a kontinens keleti felén még egy sincsen.

A tervek szerint 2007-ben induló, összesen 2,2 milliárd forint összberuházású Űripari Technológiai- és Tesztközpont űrberendezések tesztelését és minősítését végzi. A létesítmény egy képzési-oktatási szolgáltatást is nyújtó űrkutatási központot foglal magában, technológiai és tesztközponttal, a kapcsolódó kis- és középvállalkozások cégközpontjaival és laborjaival, valamint K+F intézetekkel, összesen közel 30 hektárnyi területen.


(Látványterv: Talentis Group)

Az ilyen tesztközpontok a nagyközönség által kevéssé ismert, mégis kiemelt jelentőségű létesítmények - nélkülük ugyanis egyetlen űreszközt sem tudnának biztonságosan üzemeltetni. Az űrkutatásban az egyes berendezéseket és a kész, már összeszerelt egységeket a start előtt kiterjedt ellenőrzéseknek vetik alá. Ennek során vizsgálják például, hogy a rendszer miként bírja az induláskor fellépő gyorsulást, rázkódást és egyéb kellemetlen behatást. Tanulmányozzák a berendezések működését vákuumban, alacsony és magas hőmérsékleten, továbbá olyan intenzív sugárzások közepette, amilyeneknek a világűrben lesznek kitéve. A tesztközpontok a fentieken túl széleskörű fejlesztési munkát is végeznek, elsősorban azt kutatva, hogy a meghibásodások jellegét miként lehet a Földön fogott jelekből megállapítani, továbbá milyen fejlesztésekkel csökkenthető ezek kialakulásának esélye.

A létesítmény létrehozásáról szóló megállapodást a Bonn Magyarország Kft. és Talentis Group írta alá. A központ ugyanis a Talentis Program keretében, a Zsámbéki-medence fejlesztési programjának részeként épül meg. A teljes programnak csak kisebb része kapcsolódik az űrkutatáshoz, a távlati cél az, hogy létrehozzák a közép-kelet-európai régió első tudásközpontját. A Bonn Hungary Kft. a magyar űripar zászlóshajójaként számtalan nemzetközi feladatban működött már közre, többek között részt vett az indonéziai műholdas cunami-előrejelző rendszer kialakításában is: a cég berendezései veszik a LAPAN Tubsat indonéz műhold fedélzeti kamerájának képeit.

A hazai kutató-fejlesztőhelyek közös problémája, hogy az űrminősítésű szerelés és tesztelés Magyarországon nem megoldott, így csak hatalmas költségek árán, az elnyert megbízások jövedelmezőségét kockáztatva tudják a végszereléseket és a teszteléseket elvégezni valamelyik nyugat-európai központban. A hazai „űripari műhelyek” méreteikhez képest nagy kutatási potenciállal rendelkeznek, a tesztközpont nélkül mégis esélytelenül indulnak a pályázatokon. Egy magyar tesztközpont lényegesen olcsóbbá tenné ezt a szolgáltatást – más uniós országok számára is. A nemzetközi űrtechnológiában élen járó német IABG máris jelezte a tesztközpont működtetésében való együttműködési szándékát.

A Bonn Magyarország Kft. vezetője, Solymosi János szerint a Talentis Űripari Technológiai és Tesztközpont az állam számára is jó üzletnek ígérkezik, hiszen éves szinten a tervezett beruházás összegének duplája kerülhet vissza az Európai Űrügynökség (ESA) megrendeléseként a magyar high-tech kutatás-fejlesztésbe.

A központban helyet kap majd antisztatikus szerelőhelyiség, chip-alkatrész beültetéséhez használatos bondoló berendezés, speciális tisztítóberendezés, ultrahangos mosó, korszerű elektronikai mérőműszerek sora, az elektromágneses kisugárzás és érzékenység méréséhez szükséges EMC mérőszoba, környezetállósági és klímaberendezés, űrszimulátor, vibrációs tesztlabor és lineáris gyorsulás szimulátor (centrifuga).

Európában jelenleg négy nagyobb tesztközpont működik, ezek az IABG (Industrieanlagen-Betriebsgesellschaft), ITS (INTESPACE), az Alcatel Test Centre és az ESTEC Test Centre.

[origo], Kereszturi Ákos

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023