Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A GSTP 25 éve
(Rovat: Nyereség a kontinensnek - 2019.12.15 07:15.)

2018-ban volt 25 éves az ESA technológiafejlesztési programja, a GSTP, erre tekint vissza az idén novemberben megjelent 2018-as beszámoló kötet.


Az ESA GSTP programja negyedszázados évfordulójára megjelent kiadvány. (Kép: ESA)

A kiadvány szerint az ESA költségvetésének mintegy 8%-át költi kutatásra és műszaki fejlesztésre, ami az ESA Alapokmánya értelmében minden tagállam számára kötelező tevékenység. Ebbe a tevékenységi körbe tartozik az általános technológiafejlesztési program (GSTP, General Support Technology Programme), amelynek célja, hogy az ígéretes műszaki ötleteket kiérlelt termékké fejlesszék.

A GSTP a kis- és közepes vállalkozások számára a legfontosabb ESA-program. A GSTP keretében 2018-ban mintegy 400 projekt futott, 103,8 millió euró értékben, amelynek 31%-a jutott a tagállamok kis- és közepes vállalkozásainak. 2018-ben 150 új projekt indult, és 58-at zártak le, ezek teljes listája a kiadvány függelékében található, amelynek tanulmányozása betekintést enged abba, milyen széles területet ölel fel a GSTP keretében folyó munka. A 2018-ban indított projektek között megtaláljuk az ESA Magyarországon megnyitott üzleti inkubátorházát.


Az ESA néhány, a GSTP keretében futó programja, Magyarországot a RadMag műszer fejlesztése képviseli. (Kép: ESA)

Az elmúlt negyedszázad statisztikái alapján a programba befektetett minden egyes euró átlagosan 3,5 € kereskedelmi hasznot eredményezett, továbbá 102 ezer befektetett eurónként jött létre egy új munkahely. Az 1993. május 13-án létrehozott program keretében 25 év alatt több mint 1800 szerződést kötöttek. A projektek legfontosabb eredményeit évente a Space Engineering and Technology Final Presentation Days (SET-FPDs) rendezvényen teszik közzé.

Az évfordulós kiadvány a fenti adatok mellett számos esettanulmányt és konkrét projektet is bemutat a műszaki fejlesztés és az űrtechnológia legkülönbözőbb területeiről. A jövőben négy fő területre kívánják a program keretében erőfeszítéseiket összpontosítani: korszerű gyártás, digitális tervezés, kiberbiztonság és mesterséges intelligencia.


A hajók adatait gyűjtő AISSat–1 norvég nanoműhold az ESA GSTP és Prodex programjai keretében készült. (Kép: Norwegian Defence Research Establishment)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021