Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tévézés műholdakkal
(Rovat: Nyereség a kontinensnek, Lássuk és halljuk egymást - 2017.12.29 07:15.)

Évek óta a műholdas jelátvitel a vezető televíziós vételi forma – olvashatjuk a SES Astra most megjelent második félévi hírlevelében.

Jelenleg 156 millió háztartást érnek el az Astra műholdak Európában – írja a SES Astra decemberben megjelent közép- és kelet-európai regionális hírlevele. Érdemes megismerkedni a műholdas jelátvitel főbb előnyeivel és összehasonlítani a piacon elérhető más technológiákkal.

A műholdas átvitel megbízhatósága és lefedettsége

A műholddal közvetített jel egyik legfontosabb tulajdonsága a földrajzi tényezőktől, például a természetes domborzattól való függetlensége. A műholdas átvitel minőségét nem befolyásolják a környezeti tényezők, a természeti katasztrófák, a terrortámadások vagy a politikai problémák sem. A függetlenséget az a tény biztosítja, hogy a műholdak geostacionárius pályán helyezkednek el 36 000 km-re a Föld felszínétől. Ez a tény szorosan kapcsolódik a műholdas átvitel második fontos előnyéhez, a lefedettséghez. A műholdról szórt jelek a felhasználók széles csoportját képesek elérni, beleértve azokat, akik vidéken, gyéren lakott vagy teljesen lakatlan területen tartózkodnak, bárhol is legyenek egy tájegységen belül. Ennek köszönhetően a műholdak lehetővé teszik a televíziós jelek átvitelét és az internetelérést a kevésbé fejlett régiókban is, mint amilyenek Afrika vagy Ázsia egyes részei. A SES műholdjai a földgolyó 99,9989%-át lefedik. Megsérülésük valószínűsége 0,6%, ami 40%-kal alacsonyabb a telekommunikációs szektor átlagánál. Ebből jól látható, hogy a műholdas átvitel a legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb technológia.

A műholdak által lefedett területeken a létező legjobb minőségben lehet nézni és hallgatni a közvetített tartalmakat. Ez különösen az Ultra HD tartalmak iránti megnövekedett igény miatt fontos tényező. A SES már jelenleg is 32 UHD csatornát közvetít globálisan, ezek közül 3 Európában is ingyenesen fogható a Astra vezető, keleti 19,2 fokos orbitális pozícióján. A várakozások szerint a 4K technológia jelenti a televíziózás és a videoközvetítés jövőjét.

Kábeltelevízió és IPTV

A városokban, ahol már évek óta kiépült a kábelhálózat, sok kábeltelevíziós előfizető használja a rendszert. Az infrastruktúra alapját gyakran optikai kábeles adatforgalom adja, amely gyorsan közvetíti a kiváló minőségű televíziós jeleket. A fejlett országokban ez a legnépszerűbb megoldás, mivel ott rendelkezésre áll a jól kiépített kábelinfrastruktúra. A használata kényelmesebb és népszerűbb lehet a felhasználók számára. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a kábeles és műholdas szolgáltatók csatornaválasztéka gyakran nagyon hasonló. A műholddal fogható csatornák pedig gyakran a kábeles vagy IPTV-szolgáltatások forrásaként is szolgálnak. A kábeltelevíziós szolgáltatók sokszor egészítik ki kínálatukat műholddal közvetített csatornákkal, elsősorban azok megbízhatósága, kiváló jelminősége és az ingyenesen fogható csatornák széles választéka, valamint bizonyos esetekben a földi infrastruktúra képességeinek korlátai miatt. Hasonló a helyzet az interneten közvetített televíziós szolgáltatással, más néven IPTV-vel is, hiszen a felhasználók itt egyszerre több készüléken, köztük okostelefonokon és tableteken is nézhetnek különböző videós tartalmakat.


(Kép: SES Astra)

A megfelelő egyensúly

A legutóbbi Satellite Monitor kutatás eredményei megerősítették, hogy az Astra műholdak által közvetített csatornák nem csupán a DTH (direct to home, közvetlenül a háztartásokba irányuló) szolgáltatások miatt nyújtanak jó elérést a felhasználók (nézők) számára. A SES műholdak által közvetített jelek 62 millió háztartást érnek el Európában, és a teljes lefedettséget még kiegészíti a kábelhálózatoknak (61,2 millió háztartás) és IPTV-szolgáltatóknak (31,2 millió háztartás) nyújtott közvetítés. Kizárólag a műholdas megoldások, a kábeltelevíziós és online videoszolgáltatások (over the top, OTT) együttes használatával lehet maximalizálni a műsorszórók tartalmainak biztosított elérést. A tanulmányban megállapították, hogy az európai kábelszolgáltatók 94%-a és az IPTV-szolgáltatók 90%-a vett fel kínálatába Astra műholdakkal közvetített csatornákat, beleértve a HD és Ultra HD minőségűeket is.

A SES Astra 2017. decemberi hírlevelének további hírei itt olvashatók.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024