Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újrahasznosított követőantenna
(Rovat: Nyereség a kontinensnek - 2016.09.28 07:15.)

Az ESA Ausztráliában fölöslegessé vált követőantennáját az Azori-szigeteken állítják újra üzembe. Az újrahasznosítás nemcsak az ESA-nak, hanem az európai űriparnak is előnyös.

Az Európai Űrügynökség (ESA) 2015 decemberében kénytelen volt bezárni perth-i követőállomását, mert a helyi hírközlési hatóságok olyan frekvenciahasználati korlátozást vezettek be, amely lehetetlenné tette a további üzemeltetést. Az egyszerű bezárás becsült költségei olyan magasra rúgtak, hogy az ESA más, gazdaságosabb megoldást keresett.


Az ESA Perth-től 20 kilométerre működő, az Estrack hálózathoz tartozó állomásának 15 méteres antennájával elsősorban az XMM-Newton űrtávcsövet és a Cluster műholdakat követték. Az antennát 2015. december 31-én kellett kikapcsolni. (Kép: ESA)

Eközben az ESA fejleszteni szándékozik követőállomásai hálózatát, amely jelenleg három nagy és korszerű, 35 méteres antennából, valamint több 15 méteres és kisebb antennából áll. A fejlesztés célja, hogy felkészüljenek a Juice, az Euclid és a BepiColombo szondák remélhetően nagy adatforgalmára.


Az ESA Estrack követőállomás-hálózata a 2016. januári állapot szerint. Kék szín jelöli az ESA saját tulajdonában álló állomásokat, amelyeket az ESA darmstadti ESOC (European Space Operations Centre) központjában lévő Estrack Irányítóközpontból (ECC, Estrack Control Centre) működtetnek. Narancssárga pontok mutatják az ún. kiterjesztett hálózat állomásait, ezeket szerződéses alapon külső partnerek működtetik. A zöld pontok az együttműködő Estrak-állomások, amelyeket ESA-n kívüli ügynökségek működtetnek, de elsősorban az ESA céljaira. (Kép: ESA)

Az ESA Portugáliával közösen már csaknem egy évtizede működtetett az Azori-szigetekhez tartozó Santa Maria-szigeten egy 5,5 méter átmérőjű követőantennát. Az Atlanti-óceán közepén fekvő helyszín különösen alkalmas a Kourouból induló űreszközök start utáni követésére. Portugália 2015 decemberében jelezte, hogy szívesen átvenné és a Santa Maria állomáson üzembe állítaná a perth-i antennát, ezáltal új lehetőségeket teremtve a portugál űripar számára.


Az Azori-szigeteken található Santa Maria állomás 5,5 méteres antennája. (Kép: ESA)

Az antenna és a hozzá tartozó berendezések átszállításáért Portugáliának nem kell fizetnie. A leszerelést, az átszállítást és az újra üzembe állítást a portugál hozzájárulás terhére kötött ESA-szerződésekkel biztosítják. Ezen felül az Azori-szigetek önkormányzata térítésmentesen bocsátja rendelkezésre az antenna telepítéséhez szükséges újabb területet. Az erről szóló megállapodást augusztus 29-én Párizsban írta alá Jan Wörner, az ESA főigazgatója és Manuel Heitor, Portugália tudományos, technológiai és felsőoktatási minisztere.

Az ESA számára a kezdeményezés követőhálózata bővülését jelenti. Ez a hálózatot jelenleg hét országban működő kilenc alapállomás alkotja. Az állomások két tucat űreszközt követnek.

Az ESA követőállomás-hálózatát bemutató 14 perces film. (Forrás: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023