Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nyílt nap az ESTEC-ben
(Rovat: Nyereség a kontinensnek - 2015.08.06 07:15.)

Idén is megnyitja kapuit az érdeklődő látogatók előtt az ESA legnagyobb létesítménye, az Európai Űrtechnológiai Központ (ESTEC).

A nyílt napot a hollandiai „Tudományos hétvége” programsorozat keretében október 4-én, vagyis éppen a Szputnyik–1 startja 58. évfordulóján tartják. A rendezvény iránt általában érthető módon nagy az érdeklődés, a tavalyi nyílt napra több ezer látogató volt kíváncsi. A részvétel ingyenes, de kötelező (és a várható nagy érdeklődés miatt mielőbb ajánlott) az előzetes regisztráció (lásd lent!).


Légifelvétel az ESTEC-ről, az ESA legnagyobb létesítményéről. (Kép: ESA / A. Van Der Geest)

Az ESTEC (űrkutatási és technológiai központ, European Space Research and Technology Centre) az ESA legjelentősebb létesítménye, a hollandiai Noordwijk mellett, az Északi-tenger partján épült fel. Itt dolgozik az ESA alkalmazottainak több mint a fele. A létesítményben található egyebek mellett Európa legnagyobb és a világ egyik legnagyobb tesztközpontja, ahol tucatnyi speciális berendezéssel a legkülönfélébb körülmények között tudják a félkész vagy kész műholdak működőképességét ellenőrizni.


Az ESTEC idén is nyílt napon várja az érdeklődő látogatókat.

Az eseményen a látogatók legalább négy európai űrhajóssal találkozhatnak. Egyikük Európa első űrhajósnője, a francia Claudie Haigneré, aki aktív korában egyaránt járt a Miren és a Nemzetközi Űrállomáson, visszavonulása után pedig többek közt hazája tudományügyi minisztere volt. Rajta kívül jelen lesz a nyílt napon Michel Tognini, André Kuipers és Jean-Jacques Favier. Mindannyian előadást is tartanak és autogramot is adnak a látogatóknak.

Rövid összefoglaló a 2014-es nyílt nap érdekességeiről. (Videó: ESA)

A nyílt nap része lesz az „Űrlányok, űrasszonyok” című kiállítás. A látogatók megnézhetik a 2017-ben a Merkúr felé induló BepiColombo űrszondát, valamint azt a CubeSatot, amelyet az ESA hamarosan pályára állít. A Rosetta kutatói előadást tartanak a Csurjumov–Geraszimenko-üstökösnél kapott legújabb eredményekről, de bemutatják az ESA távolabbi jövőre tervezett küldetéseit is. A nyílt nap programjaiba bekapcsolódik az ESTEC szomszédságában lévő, egész éven át nyitva tartó kiállítás és látogatói központ, a Space Expo is.


A tavalyi nyílt nap egyik vendége, André Kuipers holland ESA-űrhajós idén is találkozik az érdeklődőkkel. (Kép: ESA / S. Ferreté Aymerich)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021