Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

IXV: felszállt, visszatért!
(Rovat: Nyereség a kontinensnek - 2015.02.11 17:45.)

Sikerrel végződött az európai automata kísérleti siklójármű első, szuborbitális repülése.

Az Európai Űrügynökség (ESA) február 11-én, magyar idő szerint 14:40-kor egy Vega rakétával (VV04) indította a francia guyanai Kourouból az IXV (Intermediate eXperimental Vehicle) nevű visszatérő űreszközét. A szárny nélküli repülőgép elvén működő, emberek nélkül, automata üzemmódban repülő, a visszatéréskor manőverezni is képes űrjármű jó 400 km-es magasságot ért el. Nem tett meg egyetlen Föld körüli keringést sem: a Csendes-óceán vizében landolt.


Az IXV repülésének fázisai, ahogy a rajzoló elképzelte. (Kép: ESA / J. Huart)

A légköri belépés alkalmával 7,5 km/s (27 ezer km/h) sebességet értek el vele. Ez megközelíti azt, amivel akkor térne vissza, ha Föld körüli pályáról érkezne. Így a technológiai kísérletben ellenőrizni tudták az IXV számára kifejlesztett hővédő borítás működését a gyakorlatban. A legmagasabb hőmérséklet mintegy 1700 °C volt. A légköri visszatéréskor vizsgázott a navigációs és vezérlőrendszer is. A manőverezést négy rakétafúvóka és két kormánylap szolgálta. Az IXV kísérlet elsődleges célja, hogy Európa közelebb kerüljön egy valódi visszatérő űreszköz megépítéséhez, kidolgozza és tesztelje az ehhez szükséges műszaki megoldásokat.


Az IXV repülési profilja. (Kép: ESA)

A repülés lefolyása a következő volt. Az IXV a felemelkedés után 18 perccel, kb. 330 km magasságban vált el a hordozórakétától. Ezután 412 km-es felszín feletti magasságig emelkedett, ahonnan megkezdte a meredek süllyedést. A légkörbe lépés során számos érzékelővel gyűjtötték az adatokat későbbi kiértékelésre. A repülést két afrikai földi állomáson (Malindi, Kenya és Libreville, Gabon), valamint egy az óceánon úszó hajón (Nos Aries) elhelyezett antennákkal követték. A több fázisban elvégzett ejtőernyős fékezést követően, a start után mindössze 102 perccel a szuborbitális repülés a Csendes-óceán vizében ért véget.

(Animáció: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024