Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Kerületi sebesség
(Rovat: Nyereség a kontinensnek - 2014.12.28 08:15.)

Lezárjuk rejtvénysorozatunk harmadik állomását, elkel a Természet Világa Európával a világűrben című különszámának egy újabb ajándékpéldánya.

A Természet Világa Európával a világűrben című, a borítólapokkal együtt épp száz oldalas, látványos és minden oldalán színes különszáma novemberben került az újságárusokhoz, 980 Ft-os áron.


A különszám cikkei az Európai Űrügynökség (ESA) tevékenységét, az ESA és Magyarország kapcsolatának múltját, jelenét és jövőjét járják körül, többféle szempontból. Az egyik írás a Kourou Űrközpontot mutatja be, amely Dél-Amerikában, Francia Guyanában, az egyenlítő közvetlen közelében fekszik.

Az európai űreszközök starthelyével kapcsolatban, rejtvénysorozatunk harmadik fordulójában azt kérdeztük olvasóinktól, hogy Kourouban mekkora a Föld forgásából adódó kerületi sebesség. Ez különösen kis hajlásszögű pályák esetén segíti az űreszközöket indító rakétákat, mivel a kerületi sebesség – legalábbis egy komponense – hozzáadódik a hordozóeszköz által elérhető sebességhez. Emiatt egy Egyenlítőhöz közeli indítással, ugyanolyan rakétával nagyobb tömeget lehet a Föld körüli pályára állítani, mint magasabb földrajzi szélességekről. A kérdésünkre a helyes válasz kerekítve 460 m/s. (Természetesen pontosabb, illetve néhány m/s-mal eltérő értékeket elfogadtunk helyes válaszként.)


A rajzról a Föld néhány ismert űrindító bázisán érvényes kerületi sebességek olvashatók le. A kép bal alsó részén a Kourou Űrközpont térképvázlata. (Kép: RIA Novosztyi)

A karácsonyi ünnepek ellenére most is aktívak voltak olvasóink. Ezúttal összesen 26 megfejtést küldtek be, amelyek közül csak egy választ nem tudtunk helyesnek elfogadni. Ezen a héten a szerencse Baltási Nándornak kedvezett, akinek a Természet Világa Európával a világűrben című új különszáma egy példányát küldjük el postán.

A Természet Világát kiadó Tudományos Ismeretterjesztő Társulat szívességéből a különszámnak összesen öt példányát tudjuk kisorsolni az Űrvilág olvasói között. Ezek közül három már elkelt. Aki most nem nyert, az se adja fel a reményt. Következő rejtvényfordulónkkal az új esztendő első napjaiban jelentkezünk!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024