Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A kínai holdszonda és az ESA
(Rovat: Nyereség a kontinensnek, Kína a világűrben - 2007.10.30 17:07.)

Az Európai Űrügynökség követőállomásaira is szükség lesz, amikor a Csang'e-1 kínai űrszonda a Hold körüli pályára áll. Cserébe az európai kutatók is hozzáférhetnek a tudományos adatokhoz.

Kína első űreszköze, amely elhagyta a Föld közvetlen környezetét, október 24-én, közép-európai idő szerint 12:05-kor emelkedett a magasba. Az ESA földi állomásai közül háromnak lesz szerepe a Csang'e-1 (Chang'e-1) űrzsondával kapcsolatban, miközben az megközelíti a Holdat és pályára áll körülötte. Az utóbbihoz szükséges kritikus manőverek november 5-én, 6-án és 7-én váthatók.

A darmstadti irányítóközpont (ESOC) munkatársai november 1-jétől kezdve állandó kapcsolatban lesznek pekingi kollégáikkal. Az európai kampány kezdetén az ESA 15 m-es átmérőjű antennákkal rendelkező állomásai közül Maspalomas (Kanári-szigetek, Spanyolország) és Kourou (Francia Guyana) vesz részt az űrszonda követésében. A New Norciában (Ausztrália) található nagyobb, 35 m-es antenna később csatlakozik az alkalmi hálózathoz.


ESA követőállomás, Maspalomas (Kanári-szigetek, Gran Canaria).

Az ESA állomásait távolról, a Németországban található ESOC-ból vezérlik, a rutinműveletekhez még helyszíni személyzetre sincs szükség. A Csang'e-1 esete különleges, ezért mindenhol mérnökök ügyelnek majd arra, hogy ne történhessen semmilyen műszaki hiba. A gondos munka és a hosszas előkészületek megalapozhatják a későbbi európai-kínai együttműködést is.


ESA követőállomás, New Norcia (Nyugat-Ausztrália, Perth-től 140 km-re északra).

Az űrszonda követéséért, az ESA földi hálózatának igénybe vételéért cserébe a kínaiak megosztják a tudományos adatokat az európaiakkal. Megállapodtak kölcsönös kutatócserében is. Korábban az ESA a 2006 szeptemberében irányítottan a Hold felszínébe csapódott SMART-1 szondával kapcsolatos minden információt (pontos pályaadatokat, adatátviteli frekvenciákat) átadott a kínaiaknak, hogy azok előzetesen tesztelni tudják saját állomáshálózatuk működését.

A nagyméretű (2350 kg-os) Csang'e-1 alacsony, a Hold felszíne fölött csupán 200 km-re húzódó körpályáról vizsgálja majd az égitestet. Működési élettartama várhatóan egy év lesz. A Csang'e-1 csak az első lépés a kínaiak Holddal kapcsolatos tervei sorában: 2020 körülre leszálló egységet és holdjárművet terveznek. A még távolabbi jövőben talajminta visszahozásáról is szó lehet.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023