Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrházak a Földön
(Rovat: Nyereség a kontinensnek, Környezetünk védelme , Katasztrófák ellen - 2004.09.17 08:07.)

Németország új antarktiszi kutatóállomásának építésekor az ESA által kifejlesztett techológiákat is felhasználják.

A déli sarkvidéken épülő, 2008-ban megnyíló Neumayer-III nevű állomás sokféle követelménynek kell megfeleljen. Többek között be kell tartani az Antarktisz természetes környezetének védelmét biztosító szigorú szabályokat is. Az űrtechnológia - az ESA fejlesztésű SpaceHouse (Űrház) terve - itt kap szerepet.

Az Űrház ötlete öt évvel ezelőtt született, az 1999-es törökországi (Izmit környéki) pusztító földrengés után. Az eredeti elképzelés szerint ultrakönnyű, szénszálas erősítésű műanyagok segítségével földrengésbiztos építmények emelhetők. Ilyen szerkezeti anyagokat használnak a világűrben keringő nagyobb egységek (antennák, napelemek) készítéséhez. A tervezők által megálmodott gömbhéjszerű felépítés statikailag a legstabilabb. Lábakon állva, a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengéseket, 220 km/óra sebességű széllökéseket, 3 méter magas árvizet is átvészel.

A tervek szerint 26 millió euróba kerülő új német antarktiszi bázist önellátóra tervezik. Ehhez szükség van nagy hatásfokú napelemes energiatermelésre, fejlett víztisztító és -visszaforgató eljárásra, a levegő hatékony tisztítására. Az épületnek természetesen a mostoha időjárási körülményeknek - például évi 1 méteres vastag hórétegnek - is ellen kell állnia. Ha pedig majd az állomást meg kell szüntetni, annak nyom nélkül eltávolíthatónak kell lennie. Mindez az űrkutatási alkalmazásokhoz kifejlesztett technológiákkal biztosítható. Az Űrház-koncepció egyes elemei idővel az európai építőipari szektorba is beszivároghatnak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024