Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Üzenet a Föld nevében?
(Rovat: New Horizons, Idegen civilizációk? - 2016.03.20 19:15.)

A jövő héten Budapesten is előadásokat tart Jon Lomberg, aki szerint a Naprendszerből kifelé tartó New Horizons űrszondára utólag fel kéne tölteni az emberiség közös üzenetét.

A NASA-nak tett, jelenleg megfontolás alatt levő javaslat neve One Earth: New Horizons Message. Kezdeményezője az a neves amerikai űrművész és tudományos újságíró, Jon Lomberg, aki Carl Sagan munkatársa volt több mint két évtizeden át, 1972-től 1996-ig. Együtt dolgoztak például a Voyager űrszondákra került aranylemezeken, amelyek a Föld hírét viszik csillagközi útjukra, hogy az esetleges későbbi megtalálóik és megfejtőik – ha egyáltalán léteznek majd ilyenek a csillagok közti térben – többet tudhassanak meg az űrszondákat küldő emberekről és bolygójukról.

A 2015 júliusában a Plútó mellett elrepült amerikai New Horizons lesz az ötödik ember alkotta eszköz, amely idővel elhagyja a Naprendszert. Az első négy ilyen, a Pioneer-11 és -12, valamint a Voyager-1 és -2 mind vitt magával valamiféle kézzel fogható üzenetet a Földről. A 2006-ban indított Now Horizons fedélzetén ilyesmit nem helyeztek el, de Lomberg szerint még mindig nem késő. Az üzenetet a szonda számítógépének memóriájába lehetne feltölteni, ha majd az végzett aktív kutatási programjával. (Mint ismeretes, nem a Plútó volt az utolsó állomás: a New Horizons 2019 első napján elrepül a 2014 MU69 jelzésű kis Kuiper-övbeli objektum mellett.)

A memóriába írt üzenet az elképzelések szerint akár évmilliókig is megmaradhat, jóval azután, hogy a New Horizons energiatermelő generátorai lemerülnek és utána a szonda némán halad kifelé a Naprendszerből. A Voyager-lemezek tartalmát annak idején egy szűk szakértői csoport határozta meg, a One Earth Message viszont mindenkihez fordul. Akinek van egy jó ötlete, képe, zenéje, az beküldheti. A legjobbakat internetes szavazás útján választanák ki.

Európai körútja budapesti állomásán Jon Lomberg az elkövetkező napokban két alkalommal is tart (angol nyelven) nyilvános előadást a kezdeményezéssel kapcsolatban (március 21-én, hétfőn délután itt, 23-án, szerdán pedig itt).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024