Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Már „hazaszólt” a New Horizons
(Rovat: New Horizons - 2015.07.15 09:15.)

A magyar idő szerint ma hajnali 3 óra előtt beérkezett rádióadás igazolta, hogy a szonda épségben túljutott a Plútó megközelítésén. Az első tudományos adatokról várhatóan késő este értesülhetünk.

A NASA 2006-ban indított űrszondája a jelek szerint sikeresen elrepült a Plútó mellett. A találkozás mintegy 12 és félezer kilométeres távolságban július 14-én, közép-európai idő szerint pár másodperccel 13:50 előtt történt meg. A gondosan megtervezett, a szonda által automatikus üzemmódban végrehajtott mérési program akkor, illetve a legnagyobb közelséget megelőzően és azt követően is zajlott. Ez idő alatt a New Horizons nem volt kapcsolatban a földi irányítókkal.

Közel 22 óra csend – és az irányítók számára az elképzelhető legnagyobb izgalom – után a NASA követőállomás-hálózatának (Deep Space Network, DSN) Madrid melletti rádióantennája fogta az űrszondáról majdnem négy és fél órával előbb indult rádiójeleket. A beérkezési idő pontosan 2:52:37 volt (megint csak közép-európai időben számolva). A Plútó megközelítését követő első bejelentkezés célja csak a fedélzeti berendezések állapotára vonatkozó adatok lesugárzása volt. Ez alapján meggyőződhettek róla, hogy az elrepülés rendben lezajlott. A begyűjtött és a fedélzeten tárolt mérési adatokat az elkövetkező hónapok során juttatja majd el az űrszonda a Földre.


Kitörő öröm az irányítóknál, a Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriumában: bejelentkezett a New Horizons! Középen Alan Stern, a projekt vezető kutatója. (Kép: NASA / Bill Ingalls)

A legelső képekre és tudományos mérési eredményekre csak a következő bejelentkezésig kell várni. Ennek tervezett kezdete ma (július 15-én) 11:50. Nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy ezek estére és másnapra, az első feldolgozást követően világszerte a híradások élére, az újságok címlapjaira kerülnek majd. Többek közt az eddigi legjobbnál tízszer élesebb felbontású (kb. 400 m/pixel) képeket – szám szerint hármat – kapunk a törpebolygó azon féltekéjéről, amely fölött a New Horizons elrepült. Jönnek még képek a legnagyobb holdról, a Charonról (2,3 km/pixel), és a kisebb holdakról is (Nix: 2,9 km/pixel, Hydra: 3,2 km/pixel). Emellett a légkörre, a felszíni hőmérsékletre és az égitest plazmakörnyezetére vonatkozó adatok is várhatók.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021