Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Jupiterhez ért a New Horizons
(Rovat: New Horizons - 2007.02.28 20:37.)

A Plútó felé száguldó, oda 2015-ben érő amerikai űrszonda menet közben néhány hasznos dolgot gyűjt be a Naprendszer legnagyobb bolygója mellett elhaladva.

Ilyenek a képek, a hét fedélzeti tudományos berendezés mérési adatai, de legfőképp az a mintegy 14 ezer km/órás sebesség-növekedés, amit a Jupiter gravitációs lendítő hatása okozott.


A New Horizons a Jupiter mellett - ahogy a grafikus elképzelte (Kép: JHUAPL/SwRI)

Az óriásbolygótól „elopott” energia az űrszonda számára jelentős, a Jupiter viszont nem veszít többet, mint energiájának 1/1025-ed részét. (Becslések szerint ez az arány épp akkora, mint egy csepp a földi óceánok teljes vízkészletéhez képest...) A New Horizons mindössze 13 hónappal ezelőtt startolt, és már a Föld környezetét elhagyva is az eddigi leggyorsabb űrszondának számított.

A megközelítés során mintegy 2,3 millió km volt a szonda legkisebb távolsága a Jupitertől. Ez a négy Galilei-féle hold közül a legkülsőnek, a Callistónak a távolságánál kicsit nagyobb. A távolság elegendően nagy volt ahhoz, hogy az óriásbolygó magnetoszférája ne okozhasson károkat a műszerekben. Az esemény magyar idő szerint február 28-án, reggel háromnegyed 7 körül következett be.


A New Horizons felvétele a Naprendszer legnagyobb holdjáról. Az 5268 km átmérőjű Ganymedes képe 3,5 millió km távolságból készült, február 27-én, a LORRI kamerával. (Kép: NASA/JHUAPL/SwRI)

A Jupiter közelében készített felvételek túlnyomó részét a szonda fedélzetén tárolják, s március-április folyamán sugározzák a Földre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024