Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az első Acadia
(Rovat: Navigáció és térképészet, Üzlet és munkahely - 2023.08.24 07:15.)

A Rocket Lab Electron rakétájával indult a Capella Space újfajta radaros műholdjainak első példánya.

A Rocket Lab idén február végén jelentette be, hogy négy indításra szóló megállapodást kötött a Capella Space vállalattal. Ez utóbbi az apertúraszintézis elvén működő műholdradaros földmegfigyelés (synthetic aperture radar, SAR) terén a világ egyik vezető kereskedelmi szolgáltatója. Az új generációs Acadia műholdakat a Capella Space tervezte, építette és irányítja majd. Minden egyes dedikált Electron start során egy-egy ilyen űreszközt juttatnak alacsony Föld körüli pályára. A Capella Space nem új ügyfél a Rocket Lab számára, legutóbb idén márciusban két Whitney típusú műholdjukat bocsátották fel egy a Virginia állambeli Wallops-szigetről indított Electronnal. De a kereskedelmi távérzékelő műholdas vállalkozás már 2020 augusztusában is használta a Rocket Lab rakétáját.

Az első Acadia indítására augusztus 24-én magyar idő szerint 1:45-kor kerítettek sort az új-zélandi Mahia-félszigeten fekvő starthelyről. A további három felbocsátást is szeretnék még az idei harmadik negyedévben végrehajtani. A helyszín mind a négy esetben Új-Zéland lesz, bár a Rocket Lab felkínálta ügyfelének az amerikai területen fekvő Wallops-szigetet is.

Az Acadia-1 640 km magasan húzódó, közepes (53°-os) hajlásszögű pályáról figyeli majd a földfelszínt, a radaros mérési technikának köszönhetően éjjel-nappal, derült és borús időben egyaránt. A Capella Space új generációs műholdjai gyorsabb adatletöltést és még jobb képminőséget ígérnek. A radarképek megrendelőit könnyen elérhető, gyors, teljesen automatizált platformon keresztül szolgálják ki.


Boldog munkatársak az Acadia-1 műhold integrációja után. (Kép: Rocket Lab)

Némi meglepetésre rakétacsere is volt, az Electron 40-edik startjához egy újra hasznosítható első fokozatot használtak, amelybe most először egy már repült Rutherford hajtóművet építettek be (a kilencből egy volt tehát, amelyet korábban használtak). Előzőleg augusztus eleje óta kétszer is el kellett halasztani az indítást technikai okokból. A fokozat visszanyeréséhez a tengerből kihalászós módszert alkalmazták, mint a legutóbbi ilyen alkalommal.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024