Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új Beidou navigációs műhold
(Rovat: Navigáció és térképészet, Kínai műholdak - 2023.05.17 13:15.)

Mióta 2020-ban befejeződött Kína navigációs műholdrendszerének kiépítése, most először állítottak pályára egy Beidou műholdat.


(Kép: Xinhua / Yang Zhiyuan)

Az új, Beidou-3 G4 jelzésű űreszköz az első, amelyet immár tartalék példánynak szánnak, a régebb óta működő műholdak meghibásodásának esetére. Jelzésében a G betű arra utal, hogy geostacionárius pályára szánják. (Ellentétben a 20 ezer km körüli, közepes magasságú pályákat használó amerikai GPS, orosz GLONASSZ és és európai Galileo globális navigációs rendszerekkel, a kínai Beidou egyes műholdjai magasabb pályákon, 36 ezer km körül is működnek.)


A harmadik gerációs Beidou műholdpályák rendszerének modellje egy kiállításon. (Kép: AKAMGO yalms - Own work, CC BY-SA 4.0)

A startot egy Hosszú Menetelés-3B hordozórakétával a Hszicsang (Xichang) űrközpontból végezték, május 17-én magyar idő szerint 4:49-kor. Az új műhold akkor csatlakozhat a kínai hely- és időmeghatározó műholdrendszer aktív tagjaihoz, miután eléri végleges pályáját és sikerrel elvégzik fedélzeti berendezéseinek beüzemelését.

A Beidou-3 G4 műhold a „család” 56-odiknak felbocsátott tagja.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023