Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Angolai földmegfigyelő műhold épül
(Rovat: Navigáció és térképészet, Környezetünk védelme , Mezőgazdaság - 2023.03.06 08:15.)

A délnyugat-afrikai ország számára az Airbus Defence and Space építi a Angeo-1 műholdat.

Március 3-án, Emmanuel Macron francia elnök angolai látogatása alkalmával jelentették be, hogy az Airbus kapott megbízást Angola első nagyfelbontású földmegfigyelő műholdjának elkészítésére. Az űreszközt Franciaországban építik.


Az Angeo-1 egy Airbus S250 optikai távérzékelő műhold lesz. (Fantáziakép: Airbus DS)

Ha elkészül, az Angeo-1 lesz a térségben a legnagyobb teljesítményű földmegfigyelő műhold, amely Angolát vezető afrikai űrhatalommá teszi.


Emmanuel Macron francia és João Lourenço angolai elnök. (Kép: GGPEN)

Angola az ország társadalmi-gazdasági fejlődése szempontjából stratégiai fontosságúnak tartja, hogy a legmodernebb optikai földmegfigyelő műholddal rendelkezzen. Az adatokat többek közt olyan célokra szeretnék hasznosítani, mint a várostervezés, a természeti erőforrások, a klímaváltozás hatásainak kutatása, a szárazság és vizek monitorozása, a természeti katasztrófák következményeinek elhárítása. Angolában már most is számos földmegfigyelési alkalmazást fejlesztettek ki, például a földhasználat feltérképezése, a mezőgazdaság, a tengeri felderítés területén. Az ország jelenleg egy saját távközlési műholdat (Angosat-2) is üzemeltet.

Az Airbus az együttműködés keretében angolai szakemberek továbbképzésében is részt vesz.

Tavaly év vége felé az Airbus hasonló megbízást kapott Lengyelországtól, akik két, 30 cm-es legjobb felszíni felbontású távérzékelő műholdat rendeltek a cégtől.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024