Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Rohamosan terjed a Beidou
(Rovat: Navigáció és térképészet, Kínai műholdak - 2016.07.08 07:15.)

Kína műholdas navigációs rendszere regionálisan évek óta működik, egyre több területen egyre több felhasználó veszi igénybe. 2020-ra a rendszer az egész világon elérhető lesz.

Az ENSZ Világűrbizottság (COPUOS) minden év júniusában Bécsben tartja nyolcnapos ülését. Mint mindig, számos résztvevő ország idén is úgynevezett technikai előadásban számol be űrtevékenysége legújabb eredményeiről. A Bizottság idén júniusi ülésén hangzott el Ma Jiaqing (Kínai Műholdas Navigációs Hivatal) előadása a Beidou rendszerről. Bár portálunkon rendszeresen hírt adtunk a fejlesztés újabb állomásairól, az újabb és újabb műholdak pályára állításáról, talán nem érdektelen összefoglalni az áttekintő előadásban elhangzottakat.


A Beidou rendszer kiépítésének három fázisa.

A rendszer kiépítése az ábra szerinti három fázisban történt, illetve történik, a regionálistól a globális, illetve az aktívtól a passzív szolgáltatás felé haladva. Jelenleg a 2013–2020 közötti harmadik, a rendszer globálissá tételét célzó szakaszban járnak. A Beidou szolgáltatás 2012. december 27. óta biztosítja a regionális ellátás területén (az északi és déli szélesség 55. foka, illetve a keleti hosszúság 70. és 150. foka között) a folyamatos, üzemszerű szolgáltatást. Itt rendszer helymeghatározási pontossága 10 méternél jobb.


A kínai műholdas navigációs rendszer célterülete jelenleg a szaggatott vonallal körülhatárolt tartomány.

Miután két, 55°-os pályahajlású geoszinkron (IGSO) (tehát 1 napos keringési idejű, de az egyenlítőhöz képest a geostacionárius holdakkal ellentétben észak-déli irányban elmozduló) holdat is pályára állítottak, az átlagos pontossághígulás értéke 3,07-ről 2,84-re javult. (A pontossághígulás – DOP, dilution of precision – értéke azt mutatja meg, hogy egy adott megfigyelő az égen mennyire szétszórtan „látja” a műholdakat. Egymáshoz közel látszó műholdak esetén a helymeghatározás pontossága gyengébb.) Egyidejűleg az adott helyről minimálisan látható műholdak átlagos száma 7,0-ról 8,3-ra nőtt.A Beidou rendszer pontossághígulásának (fent) és a látható műholdak átlagos számának (lent) javulása a két geoszinkron (IGSO) műhold pályára állításának köszönhetően.

2015 óta a rendszer öt új generációs műholddal bővült. A rendszer pontosságát földi kiegészítő szolgáltatás növeli, ez elsősorban az ország keleti, sűrűn lakott területeit fedi le. Ez valós időben az ország különböző részein méteres, illetve deciméteres, Pekingben és környékén centiméteres pontosságú, utófeldolgozással pedig milliméteres pontosságú helymeghatározást tesz lehetővé.

Az előadó beszámolt a különböző alkalmazások elterjesztéséről, különösen a tengerhajózás, a meteorológia, a halászat és a közbiztonság területén. A fejlesztések lehetőségeit az állami közép- és hosszú távú műholdas navigációs fejlesztési terv tartalmazza. Emellett hangsúlyozta a más műholdas navigációs szolgáltatókkal, elsősorban az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és az EU-val az együttműködés fontosságát.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023