Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Telekocsi Delhiben, GPS-szel
(Rovat: Navigáció és térképészet, Biztonságos közlekedés , Környezetünk védelme - 2011.01.25 07:15.)

A zsúfolt indiai fővárosban sikere van egy új szolgáltatásnak, ami egyfajta szervezett, modern autóstoppolásnak felel meg.

Ha valakinek éppen nincs kedve autót vezetni, mégis kényelmesen el szeretne jutni a munkahelyére vagy elintézni egy bevásárlást, Delhiben csatlakozhat egy autós közösséghez. A rendszer elterjedése a város számára azért hasznos, mert javítja a közlekedő autók kihasználtságát, csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a légszennyezést, enyhít a forgalmi dugókon és a parkolóhelyek zsúfoltságán. A klubot a városi önkormányzat támogatásával egy magáncég üzemelteti.


(Kép: Mega Car Pool Private Ltd.)

A részvétel feltételei egyszerűek. Minden delhi autótulajdonos beléphet a rendszerbe. A tagok kapnak egy kis kézi számítógépet, amelyet elhelyeznek a kocsiban, és egy csipkártyát, amin a fényképük is rajta van. Amikor a klubtag utazni szeretne, felhívja a központi diszpécserszolgálatot. A kérést azonnal szétküldik a környéken tartózkodó, épp autóban ülő többi klubtagnak, akiknek a pillanatnyi pozícióját a kézi számítógépükbe épített műholdas navigációs (GPS) berendezések révén ismerik. Az autósok ezután jelentkezhetnek, ha úti céljuk megegyezik az utazni kívánó társukéval, és szívesen elvinnék őt. A fuvarért a megtett távolsággal arányos pontokat kapnak, amiket később utazásra maguk is felhasználhatnak, ha épp ők keresnek sofőrt maguknak.

A szolgáltatás 2010 végén már működött, de kell még egy kis idő, amíg elegendően sok tag csatlakozik a rendszerhez, hogy a város minden részében megfelelő kínálat alakulhasson ki. Az érintőképernyős hordozható számítógép mobil internetes hozzáférése révén természetesen egyéb hasznos szolgáltatások elérésére is lehetőséget nyújt, a mozijegyrendeléstől az éttermi asztalfoglaláson át az e-mailek olvasásáig.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024