Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megjelent a Columbia-bélyegblokk
(Rovat: Korszerű oktatás, A Columbia utolsó útja , Űrpolitika - 2003.04.11 08:51.)

A Magyar Posta a világon elsőként bocsátott forgalomba emlékbélyeget a Columbia katasztrófájában életüket veszett űrhajósok emlékére. Bemutatjuk a bélyeget és röviden beszámolunk az április 9-i ünnepi eseményről.

Az "In Memoriam Columbia 2003. február 1." elnevezésű, 500 Ft-os bélyegblokk ünnepélyes forgalomba bocsátására szerdán a Magyar Tudományos Akadámia épületében került sor. Jelen voltak és a gesztusért köszönetüket fejezték ki az Egyesült Államok és Izrael budapesti nagykövetségeinek munkatársai.


Az első bélyegzőt ünnepélyesen Szivi László, a Posta vezérigazgató-helyettese (a képen jobbra) és Farkas Bertalan magyar űrhajós nyomta az alkalmi borítékokra. Az emlékbélyeg mindössze százezer, sorszámozoztt példányban jelent meg. A blokk tervezője Varga Pál. A számos bélyeget jegyző neves grafikusművész - miközben az Űrvilág munkatársának dedikálta a második képen bemutatott elsőnapi borítékot - elmondta, hogy a bélyeg gyors elkészítésében nagy segítségére voltak a Pénzjegynyomda munkatársai. A katasztrófa és a bélyegkiadás között eltelt alig több mint két hónap jórészt azzal telt, hogy a Magyar Posta megszerezte a NASA és az áldozatok hozzátartozóinak beleegyezését. A blokk grafikai megoldása hasonlít az 1986-os Challenger-katasztrófa alkalmából kiadott - legutóbb általunk is bemutatott - blokkéhoz, amelyet szintén Varga Pál tervezett. A bélyegképen az űrrepülő látható felülnézetben, amint belép a Föld légkörébe. A keretben a hét űrhajós neve olvasható, a nevek alatt a gyászt jelképező koszorú.


Az emlékblokkot a gyűjtők a helyszínen felállított alkalmi postán szerezhették be. Később a nagyobb postahivatalokban, illetve a Magyar Posta Filatéliai Központjában (e-mail: philately@posta.hu) vásárolható meg.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021