Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

JUICE: végre kinyílt az antenna
(Rovat: Minden jó, ha a vége jó..., Távoli világok kutatói , A Nap és bolygótestvéreink - 2023.05.13 13:15.)

Az egy hónapja indított európai Jupiter-szonda RIME műszerének 16 m-es antennájával meg kellett küzdeniük a szakembereknek.

Amint azt nemrég mi is megírtuk, az Európai Űrügynökség (ESA) április 14-én felbocsátott JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) űrszondáján az első űrben töltött napok során majdnem minden berendezés kinyitásával tervszerűen mentek a dolgok. A kivétel a RIME (Radar for Icy Moons Exploration) kísérlet kulcseleme, a 16 m hosszú antenna volt. A RIME az első radaros berendezés, amelyet a külső Naprendszer égitestjeinek a vizsgálatára küldtek. Az alacsony frekvenciájú (9 MHz) rádióhullámokat használó, a holdak kérge alá akár 9 km-es mélységig „belátó” radar működéséhez szükséges ez az antenna.

Az antenna első kinyitási kísérletei során csak részleges eredményt sikerült elérni, a rúd mindkét felének csupán az első szegmense engedelmeskedett a parancsnak. A szakemberek feltételezték, hogy akár csak néhány milliméteren múlhat, hogy a kinyitás nem sikerült, és az akadályozó csapszeget valamiképp megmozdulásra lehet bírni. Ennek érdekében a hajtóműfúvókák segítségével „megrázták” a szondát, valamint a Nap felé fordítva fel is melegítették a szóban forgó oldalt. Napról napra több elmozdulást tapasztaltak, de a kedvező végeredményre május 12-éig kellett várni. Ekkor a földi irányítók aktiváltak egy mechanikus szerkezetet (non-explosive actuator, NEA) az antenna tartószerkezetén. Ennek következtében egy lökéshullám haladt végig a radarantenna rúdján. Utána egy másik NEA működtetése pedig már elegendő volt a teljes kinyitáshoz.


Az űrszonda fedélzetén elhelyezett monitorozó kamera megörökítette, ahogy a RIME antennájának egyik fele kinyílt. (Animáció: ESA / Juice / JMC, CC BY-SA 3.0 IGO)

A JUICE útja a Jupiterig mintegy nyolc éven át tart majd. Az űrszonda kutatási célpontja az óriásbolygó, annak magnetoszférája és sugárzási környezete, valamint a Jupiter holdrendszerén belül elsősorban a három nagy jeges kérgű Galilei-hold, az Europa, a Ganymedes és a Callisto. A nem kevesebb mint tíz különféle fedélzeti tudományos műszerrel felszerelt szonda egyik fő feladata a jeges holdak összetételének, a felszín alatti folyékony vízrétegeknek a felmérése lesz. Az űrszonda munkáját a Ganymedes körüli pályára állva fejezi majd be, várhatóan 2035 vége felé.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024