Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A SES-14 jól van
(Rovat: Minden jó, ha a vége jó..., Lássuk és halljuk egymást - 2018.01.26 18:45.)

A SES tegnap éjjel felbocsátott műholdja jó állapotban van és a start során fellépő anomália ellenére rendben halad a pályája felé.

Ma délelőtt beszámoltunk az Ariane-5 rakéta idei első startjáról, amelynek során két távközlési műholdat állítottak pályára. Ezek közül az egyik a luxemburgi székhelyű SES – a világ vezető műholdüzemeltetője – legújabb űreszköze volt. (Fedélzetén vendégműszerként a NASA két éves élettartamra tervezett GOLD műszere is repül, amellyel a földi légkör legfelső rétegeit vizsgálják.)


A 4423 kg tömegű, az Airbus Eurostar E3000 platformjára épült, ionhajtóművel felszerelt SES-14 a Föld körül. (Fantáziakép: Airbus Defence and Space)

A SES bejelentette, hogy az Ariane-5 hordozórakéta indítása során fellépő anomália ellenére a távirányítású telemetrikus rendszer segítségével sikeresen kapcsolatba lépett a SES-14 műholddal, és már dolgozik az új pályára állítási terven. A SES-14 így a tervezettnél csupán alig négy héttel később áll majd geostacionárius Föld körüli pályára. A vállalat megerősítette, hogy a műhold jó állapotban van és minden fedélzeti alrendszer terv szerint működik, továbbá hozzátette, hogy a SES-14 várható élettartama (15 év) nem változik.

A SES-14 műhold a nyugati 47,5°-os orbitális pozícióban foglal majd helyet, hogy C-, illetve Ku- sávos széles sugárnyalábú lefedettséggel, valamint nagy átviteli sebességű Ku-sávos felszereltségével szolgálja Latin- és Észak-Amerikát, valamint a karibi és az észak-atlanti térséget. (Forrás: SES sajtóközlemény / Próbakő Kommunikáció)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024