Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Trükkös műholdmentés
(Rovat: Minden jó, ha a vége jó... - 2011.07.05 07:15.)

Az ESA mérnökei szokatlan eljárással voltak kénytelenek elkerülni a Föld körüli magnetoszférát és plazmakörnyezetet vizsgáló Cluster műholdnégyes elvesztését.

A négy Cluster műhold még 2000-ben indult, két külön start alkalmával, kettesével. Azóta nagy sikerrel végzik méréseiket bolygónk körül, kötelékben repülve. A négy azonos felszereltségű űreszköz egyidejű megfigyelései lehetővé teszik a magnetoszféra felmérését mindhárom térbeli dimenzióban.


A Cluster műholdak a Föld körül. (Fantáziakép: ESA)

A gond idén márciusban kezdődött, amikor az egyik kulcsfontosságú tudományos berendezés nem hallgatott többé a földi irányítóktól érkező parancsokra. Mindegyik műhold 11 berendezése közül 5 tartozik a WEC (Wave Experiment Consortium) műszeregyüttesbe, amely az elektromos és mágneses tér paramétereit méri. Ha a négy mérési pont – vagyis a négy Cluster műhold – közül bármelyik kiesik, az a továbbiakban lehetetlenné teszi a teljes értékű tudományos megfigyeléseket. Március 5-én a 3. számú, Samba nevű műhold WEC műszeregyüttese makacsolta meg magát. Az Európai Űrügynökség (ESA) darmstadti irányító központjában (ESOC) a szakemberek végigpróbálták az ilyen esetekben szokásos rutinműveleteket – sikertelenül. Sőt a műszerek állapotáról sem jutottak információhoz.


Cluster irányítóközpont, European Space Operations Centre (ESOC), Darmstadt, Németország. (Kép: ESA / J. Mai)

Mindjárt azt gyanították, hogy áramellátási probléma okozhatja a hallgatást: vagy az öt kapcsoló ragadt be kikapcsolt állásban, vagy ami még rosszabb, valahol rövidzárlat keletkezett a rendszerben. Végül több heti munkával, és egy, a start óta, több mint 10 éve nem alkalmazott fedélzeti szoftver használatával rájöttek a hiba okára: a rövidzárlatot szerencsére ki tudták zárni. A start előtt, még 1995-ben végzett földi tesztek során azt a legrosszabb esetet szimulálták, amikor az 5 kapcsolóból 3 elromlik. Hogy mind az öt kikapcsolt állásban ragad, azt akkoriban lehetetlennek tekintették, így most olyasmin kellett úrrá lenni, amire korábban nem készültek fel. Az erre az eshetőségre most kényszerűen kidolgozott új eljárást végül egy másik, működő Cluster műholdon próbálták ki. A parancssorozatot végül június 1-jén juttatták fel a rendetlenkedő Samba holdra. Minden jó, ha a vége jó: a művelet sikerrel járt, a WEC műszeregyüttes újra üzemképes.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024