Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Aszályos nyár
(Rovat: Mezőgazdaság, Új eszközök és anyagok , Nyereség a kontinensnek - 2018.11.18 07:15.)

Az aszályos nyár, a tartós forróság és a kevés csapadék érzékenyen érintette az európai mezőgazdasági termelőket, például Hollandiában a burgonyatermesztőket.

Európa a világ legnagyobb krumplifogyasztója, fejenként közel 90 kg-ot eszünk a gumókból. Ugyanakkor kontinensünk világviszonylatban a második legnagyobb burgonyatermesztő, évente mintegy 53 millió tonna terem. A termény ára évről évre ingadozik, de idén sok év óta nem látott magasságba emelkedett. Az ágazatnak számos kihívással kell szembenéznie, a tárolás problémáitól a kártevők pusztításán át a hatékony kereskedésig. Ezen akadályok leküzdésében is segítenek a Copernicus program Sentinel–1 és –2 műholdjai.A nyári tartós hőség és a kevés csapadék érzékenyen érintette az élelmiszertermelő ágazatot, például a burgonyatermesztést. A képek Hollandia Emmeloord (Flevoland tartomány Noordoostpolder területe) régiójáról 2017 augusztusában és 2018 augusztusában készített műholdfelvételeket hasonlítják össze. A 2017-es kép összességében zöldebb, a 2018-as barnább árnyalatú, ami az aszály hatásának tudható be. (Kép: Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA / GeoVille)

Egy új, műholdas adatokon alapuló szolgáltatás segít csökkenteni a különböző problémák kedvezőtlen hatását: az ESA EOPLUG-IN szolgáltatása, amely a tárolás, a kereskedés és a növényi kártevők követésében segít. A szolgáltatást a közelmúltban indította el az ESA új, földmegfigyelési innovációs csomópontja, a ɸ-lab, amelynek révén a termelők gyorsabban hozzájutnak a szükséges adatokhoz.

A rendszer integrálja a műholdas adatokat az egyéb információkkal, majd mindezt felhasználóbarát formában bocsátja a termelők rendelkezésére. Így az élelmiszeripar is hozzájut például az aszály, a terméskiesés és a növénybetegségek hatására vonatkozó adatokhoz, ami számukra megtakarítást, a fogyasztók számára pedig olcsóbb árakat eredményez.

A szolgáltatás könnyen kiterjeszthető a termelés más szektoraira és további témákra. Minthogy csupán a burgonyatermesztés európai szinten 7 milliárd eurós iparág, a megtakarítás csak ebben az ágazatban milliós nagyságrendű lehet. A szolgáltatást a GeoVille Information Systems and Data Processing GmbH, az osztrák földmegfigyelési adatközpont a holland mezőgazdasági és élelmiszeripari partnerekkel együttműködve fejlesztette ki.


Ugyanezen terület nyár eleji (2018. június) növényklasszifikációja a Sentinel–2 műholdak adatai alapján. A színek közül a zöld a nyári betakarítású élelmiszernövényeket jelöli, piros a burgonya, narancsszínű a zöldségek és virágok, sárga a gabonafélék, a kék pedig a fűnek felel meg. (Animált kép: Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA / GeoVille)

Az EOPLUG-IN az ESA első, úgynevezett InCubed tevékenysége, amelyben egyesítik a földi és műholdas információkat, különös tekintettel a nagy adatmennyiségek (Big Data) mesterséges intelligenciával történő kezelésére. Az InCubed program csak az ESA földmegfigyelési (EO) programjában részt vevő 13 ország számára hozzáférhető, Magyarország nincs köztük.


Az ESA InCubed programját magyarul „in a köbön”-nek mondhatnánk, mert az elmeszülemény a „befektetés az ipari innovációba” azaz Investing in Industrial Innovation rövidítése/összevonása – a kisbetűs in-ről elegánsan megfeledkezve… (Kép: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024