Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Orosz és kazah távközlési hold indult
(Rovat: Mezőgazdaság, Orosz alkalmazási holdak , Az Űrállomás és Oroszország - 2014.04.28 20:45.)

A geostacionárius pályára szánt két űreszköz egy Proton-M rakétával startolt Bajkonurból.

Az orosz nehézrakéta a kazahsztáni területen fekvő starthelyről ezúttal egy-egy „hazai” műholdat juttatott Föld körüli pályára. Az események április 28-án, magyar idő szerint 6:25-kor kezdődtek. Ekkor emelkedett a magasba a hordozórakéta, amelyről nem sokkal később levált a Briz-M végfokozat és a rászerelt két űreszköz. A gyorsítófokozat többszöri pályaalakító manővere után a műholdak közül először az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) Lucs-5V adatátjátszó holdja önállósult (15:17-kor), majd a kazah KazSat-3 távközlési hold vált le a feladatát elvégző Briz-M-ről (15:37-kor).

A KazSat-3 távközlési szolgáltatásokat, televíziós műsorszórást, szélessávú internetes kapcsolatot kínál Kazahsztán és a környező országok területén levő felhasználóinak, az 58,5° keleti hosszúság feletti pozícióból. Fedélzetén 38 Ku-sávú transzponderrel repül, tervezett aktív élettartama 15 év.

A Lucs-5V a harmadik és egyben utolsó tagja annak az új generációs geostacionárius műholdakból álló orosz rendszernek, amelynek tagjai elsősorban a földi irányítók és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz szegmense állandó adatkapcsolatát, élő kép- és hangösszeköttetését biztosítják. A magasan keringő, a Föld körül egyenletesen elosztott helyzetben levő és így teljes lefedettséget biztosító geostacionárius holdak alkalmasak más alacsony pályás űreszközök és hordozórakéta-fokozatok kommunikációjának kiszolgálására is. A rendszer az amerikai TDRSS-hez (Tracking and Data Relay Satellite System) hasonló elven működik. A Lucs-5A 2011-ben, a Lucs-5B 2012-ben állt pályára. (Az orosz ábécét nem ismerők számára: ott a V sorrendben a harmadik betű.) A Lucs-5V 95° keleti hosszúság fölé kerül.


A Lucs-5V (balra) és a Kazsat-3 (jobbra) a gyártó Resetnyev vállalat szerelőcsarnokában. A kazah műhold fedélzeti kommunikációs berendezései Olaszországban, a Thales Alenia Space cégnél készültek. (Kép: Resetnyev)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023