Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Színes mezőgazdaság
(Rovat: Mezőgazdaság, A hét képe - 2014.04.06 08:15.)

Egy hamis színezésű kompozit radarkép segítségével Irán délnyugati részére látogatunk.

A japán ALOS radaros távérzékelő műhold három különböző időpontban – 2010. november 16-án, május 16-án és október 1-jén – készített felvételeit kombinálták egyetlen képpé, méghozzá úgy, hogy a három alapszín – vörös, zöld és kék – közül egyet-egyet rendeltek az egyes időpontokban készült felvételekhez. A végeredmény egy sokszínű mozaik, amely elsősorban a kép alján a nagy mezőgazdasági táblákat feltűnően rajzolja ki. Az eltérő színeket az okozza, hogy más-más időpontokban egészen más volt a különféle táblák radarvisszaverő képessége. A növények más életszakaszukban jártak, vagy a betakarításuk nem ugyanabban az időpontban történt. A kép tehát a felvételek készítése közben történt változásokat szemlélteti.


Folyó, települések és mezőgazdasági művelés alatt álló földterületek Irán délnyugati részén, a japán ALOS földmegfigyelő hold 2010-es felvételeiből összeállított kompozit képen. A legfeltűnőbb táblák mérete kb. 1 km-es. (Kép: JAXA / ESA)

Vannak ugyanakkor állandó dolgok is a képen. Középen kanyarog például a Karun-folyó. Szalagjának fekete színe azt jelenti, hogy egyik időpontban sem verődtek vissza róla a műhold irányába az onnan lebocsátott radarjelek. (A radaros távérzékelő holdak nem pontosan „lefelé” hanem a függőlegeshez képest kicsit oldalirányban küldik a Föld felé rádióhullámaikat.) A kép jobb alsó részén a hálószerű mintázat halastavakat rejt. A kombinált képen fehér szín is állandóságot jelez. Olyan tereptárgyakat, amelyek mindhárom – a vörös, a zöld és a kék – komponensen egyformán szerepelnek. Ilyenek rendszerint az épületek és más ember alkotta műtárgyak. A kép jobb oldalán, középen egyenes vonalban, egymástól egyenlő távolságra sorakozó fehér pöttyök (ld. az alábbi, kinagyított részletet) valójában egy villamos távvezeték oszlopai. Az ilyeneket a látható fény tartományában készült műholdképeken sokkal nehezebb kiszúrni.


Aki pedig a képet kellemes angol kalauzolással is meg szeretné ismerni, az tekintse meg az Európai Űrügynökség (ESA) heti rendszerességű földmegfigyelési ismeretterjesztő videósorozatának egyik legutóbbi darabját.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024