Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ki hogy műveli a földjét?
(Rovat: Mezőgazdaság, A hét képe - 2008.08.22 06:00.)

A világ különböző tájain más-más mezőgazdasági termelési módszerek alakultak ki. A néha meghökkentően eltérő látványt jól érzékeltetik az űrfelvételek.

A földművelés módját egy sor feltétel alakítja, például a domborzati viszonyok, a talaj típusa és minősége, az évi csapadék mennyisége és eloszlása, a tulajdonviszonyaok, és persze a helyi hagyományok. Az alább bemutatott hat képet a NASA Terra földmegfigyelő műholdjának ASTER detektorával készítették. Figyeljük meg, hogy az eltérő feltételek mennyire másképp alakítják a művelés alatt álló táj felülről látható képét.


A két felső képen az Amerikai Egyesült Államok egy-egy mezőgazdasági területe látható. Az első, Minnesota államban készült felvétel rendkívül szabályos geometriai alakzatokba rendeződő táblákat mutat. Ezek mérete és alakja azért alakult így ki, hogy a földek a munkagépekkel hatékonyan megművelhetők legyenek. A táblákat földutak választják el. A Kansas államban készült második kép élesen eltérő, kör alakú alakzatokat ábrázol. Itt az öntözés módja szabja meg a táj kinézetét: a körök közepén fúrt kutakból forgó öntözőgépekkel látják el a növényeket az életadó vízzel. Németország északnyugati részén (harmadik űrfelvétel) a kis méretű, szabálytalan alakú parcellák rendszere a középkorig vezethető vissza. (A könnyű összehasonlíthatóság kedvéért a méretskála mindegyik képen ugyanakkora.)


A második hármas sorozat kezdő képén Bolíviába, Santa Cruz környékére látogatunk. A nagy, körcikk alakú mintázatok tudatos tervezés eredményei. Az esőerdők irtása során ide települő kis közösségek tagjai a kör közepén laknak. A szomszédos településeket a meghagyott keskeny erdősávok választják el egymástól. A következő felvétel Thaiföldön, Bangkok térségében készült. A rizsföldeket kiterjedt, több száz éves csatornarendszer látja el vízzel. Az éppen elárasztott földek a képen lila színben látszanak. Brazília déli részén, az utolsó képen a sík vidék és a viszonylag olcsó földterületek miatt hatalmas farmok alakultak ki. (A párokban előforduló, megegyező alakú fehér és fekete foltok a felvétel készítése idején a terület felett levő felhők, valamint azok felszíni árnyékai.) (Képek: NASA / GSFC / METI / ERSDAC /JAROS / US-Japan ASTER Science Team)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024