Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Három évtized után újra a Merkúrnál
(Rovat: MESSENGER - 2008.01.14 08:00.)

Az amerikai MESSENGER űrszonda útja során ma először elrepül a Naprendszer legbelső bolygója mellett.

Az eddigi űrszondás adatok, amelyeket a Merkúrról szereztünk, a szintén amerikai Mariner-10-től származnak, még 1974-75-ből. A NASA MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) szondája január 14-én, közép-európai idő szerint 20:04-kor lesz a legközelebb, csupán 200 km-re a bolygó felszíne fölött. Ez a tervezett három megközelítés közül az első. Negyedszerre, 2011-ben sikerül majd úgy lelassítani a szondát, hogy az a Merkúr körüli pályára állva egy éven át részletesen tanulmányozhassa az égitestet. (Ezt a Mariner-10 annak idején nem tette.)

A mostani első közelség különös érdekessége, hogy a szonda a bolygó eddig részletesen még fel nem térképezett féltekéje fölött halad el. A megközelítés során több mint 1200 felvétel készül. A kamerát és a többi tudományos mérőműszert a Nap sugárzásától árnyékolni kell: a szonda napsütötte oldalán több mint 300°C a hőmérséklet.


A MESSENGER már elküldte első, távolabbról készült képeit a 4880 km átmérőjű Merkúrról. Az itt bemutatott felvétel január 11-én, kb. 1,7 millió km-es távolságból készült. (Kép: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Carnegie Institution of Washington)

A 2004-ben indult, 446 millió dollárba kerülő küldetés a Merkúr igen vékony légkörétől a sűrű magjáig mindenről információt szeretne gyűjteni. A felszín 55%-át, amelyről a Mariner-10 három gyorselrepülése során nem készülhetett kép, most térképezik fel majd először. A hétfői közelség alkalmával a szonda 14 percre a bolygó árnyékába kerül, energiaellátását ezalatt a napelemek helyett az akkumulátorok fogják biztosítani. A Földdel a MESSENGER a kapcsolatot 22 órával a legnagyobb közelség után veszi fel újból, ekkor indulhat a képek és adatok lesugárzása.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024