Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A MESSENGER a Vénusznál
(Rovat: MESSENGER - 2006.10.28 08:41.)

A Merkúr felé tartó amerikai űrszonda közel 3000 km-re repült el a Vénusz mellett, hogy újabb lendületet nyerjen további útjához.

A Vénusz-közelség október 24-én következett be. A bolygó gravitációs hatását kihasználva az űreszköz jelentősen csökkenteni tudta pályájának naptávolságát. Így egy lépéssel közelebb került végső céljához, a Merkúrhoz. Röviddel a legnagyobb közelség előtt a MESSENGER a Földről nézve pontosan a Nap túlsó oldalára került, így az irányítók számára a rádiós kommunikáció lehetetlen volt. Ezért a mostani megközelítés során nem is végeztek tudományos méréseket. Erre a következő, jövő júniusban esedékes alkalommal lesz mód. A Vénuszon túljutva még három Merkúr-megközelítési manőver kell ahhoz, hogy végül 2011-ben a szonda Nap körüli sebessége elég közel legyen a Merkúréhoz, s a bolygó körüli pályára állhasson.


A fenti felvétel húsz nappal a legnagyobb közelség előtt, 16 és fél millió km távolságban készült a Vénuszról, a MESSENGER kettős, egy kis- és egy nagylátószögű kamerából álló képalkotó rendszerével (Mercury Dual Imaging System, MDIS). (Kép: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024