Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

John Glenn (1921–2016)
(Rovat: Mercury és Gemini, A Space Shuttle program - 2016.12.09 10:15.)

Eltávozott az első amerikai, aki a világűrben megkerülte a Földet. Az első amerikai űrhajóscsapat, az „eredeti hetek” utolsó képviselője volt.


John Glenn a Mercury program időszakában. (Kép: NASA)

Mielőtt a NASA kötelékébe lépett, a tengerészgyalogságnál szolgált pilótaként. Harcolt a II. világháborúban és a koreai háborúban is, ahol kitüntették hősiességéért. A Mercury program hét kiválasztott űrhajósának egyikeként 1959-ben kezdte meg a felkészülést az űrrepülésre. Az amerikaiak közül harmadikként jutott el a világűrbe, és ő volt az első, aki nem szuborbitális repülést hajtott végre, hanem 1962 februárjában a Friendship-7 (Mercury-Atlas-6) fedélzetén megkerülte a Földet. Nemzeti hős lett, ami miatt akkor nem volt esélye újból repülni. Mint jóval később kiderült, mégsem ez volt az utolsó űrutazása. 1998-ban a Discovery űrrepülőgép (STS-95) programjában ugyancsak részt vett. Akkor 77 éves volt, így azóta is – és valószínűleg még egy jó darabig – ő a legidősebb ember, aki a világűrben járt.


Glenn és űrhajóstársai megszemlélik a Discovery külsejét az STS-95 jelű repülés után. (Kép: NASA)

John Glenn 1964-ben búcsút mondott a NASA-nak, majd nem sokkal később politikai pályára lépett. Nem kevesebb mint 24 éven át volt szülőhelye, Ohio állam szenátora, a Demokrata Párt színeiben. A kilenc napos űrrepülőgépes úton is szenátorként vett részt 1998-ban. A legutóbbi időkben Glenn az emberes Mars-utazás gondolatának aktív népszerűsítője volt.

John Glenn életútjáról az Űrvilág holnap közöl részletes megemlékezést!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023