Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úttörő jelentőségű felvételek a Mars mindkét holdjáról
(Rovat: Mars Express és Beagle-2, A hét képe - 2010.01.14 08:30.)

A Mars holdjai, a Phobos és a Deimos most először kerültek együtt, egyidejűleg egy kamera látókörébe.

Az ESA (European Space Agency, Európai Űrügynökség) Mars Express keringőegysége vette fel ezeket a képeket, még a múlt év novemberében. Az újdonságértékükön kívül ezek a különleges felvételek segítenek majd abban, hogy a HRSC (High Resolution Stereo Camera, nagyfelbontású sztereokamera) kutatócsoport a két hold eddig létező keringési modelljének helyességét megerősítse, ill. a modellt finomítsa.

A képeket a HRSC kamera szuper felbontású csatornáján (SRC) vették fel. A holdakról készült 130 db képet a kamera 2009. november 5-én, közép-európai idő szerint 9:14-től 1,5 percen keresztül, 1 másodperces időközönként, majd végül 0,5 másodperces sebességre gyorsítva vette fel. A képek felbontása a Phobos esetén 110 m/pixel, míg a Deimosnál 240 m/pixel volt – a Deimost több mint kétszer távolabbról fényképezték.

A HRSC SRC csatornájánál egy kiegészítő lencsét alkalmaznak, aminek nagyon szűk a látótere, mindössze 0,5°, ami így a HRSC színes sztereo csatornájánál négyszer nagyobb felbontást eredményez.


A nyers (balra) és a feldolgozott (jobbra) felvétel. (Kép: ESA / DLR / FU Berlin / G. Neukum)

A Phobos, a nagyobbik hold, a Vörös Bolygóhoz közelebb kering, keringési ideje 7 óra 39 perc. A Marshoz viszonyítva tehát gyorsabban kering, mint a Hold a Földünkhöz viszonyítva. A Mars Express-től 11 800 km távolságban volt, amikor a képeket készítették. A Deimos távolsága 26 200 km volt.

Nem túlságosan gyakori, hogy mindkét hold közvetlenül egy kamera látóterében helyezkedik el, egyvonalban a másikkal. Mindkét hold egyidejű fényképezésére november 5-én mutatkozott esély, amikor a mozgási geometria erre kifejezetten alkalmat adott.

A holdak együttes lefényképezésének terve évekig készült, és annak köszönhető, hogy a Mars Express egy speciális elliptikus pályán kering, ill. egy különleges láthatósági geometria alakult ki. Köszönhető továbbá annak is, hogy az ESA és a HRSC csapata a bolygó, a holdak és az űreszköz keringési pályáinak precíz ismerete alapján kiválóan tervezte meg a felvételek elkészítésének menetét.

A Mars-felszín nagyfelbontású színes és 3D-s térképének készítése mellett a HRSC irányító csapatának elsődleges tudományos feladata a Phobos kutatása is. A burgonyához hasonló alakú, 27 × 22 × 18 km-es holdat már 127 alkalommal fotózták a HRSC kamerájával, javítva ezzel a hold topográfiáját illető tudásunkat, ill. a feltételezett eredetéről és fejlődéséről kialakított elképzeléseinket.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024