Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Phobos közelről
(Rovat: Mars Express és Beagle-2 - 2008.07.31 11:00.)

Az ESA Mars Express szondája július 23-án 100 km-en belüli távolságból fényképezte a Mars nagyobbik holdját.

A Mars különleges, 27 km × 22 km × 19 km-es méretű holdja a Naprendszer legsötétebb (a legkisebb fényvisszaverő képességgel rendelkező) objektumai közé tartozik. A Mars körül keringő európai űrszonda most 93 km-re közelítette meg, miközben 3 km/s relatív sebességgel haladt el mellette. Az ügyes manőverezésnek köszönhetően magát a szondát az elhaladással ellentétes irányban forgatták, így a fényképezéshez hosszabb expozíciós időt tudtak használni.

A Phobos megfigyeléséhez kihasználták, hogy a Mars Express igen elnyúlt pályán kering. Marshoz közeli pontja 270 km-rel van a felszín felett, legtávolabb a bolygó középpontjától mérve 10 ezer km-ig jut. A Phobos pályájának sugara 9 ezer km.


A Phobos mellett elrepülő Mars Express pályájának (nem méretarányos) vázlata. (Kép: ESA / DLR / FU Berlin / G. Neukum)

Az eredmény: soha nem látott részletességű képek a Phobosról. (Egy speciális piros-zöld szemüveggel ezek térhatású változata is megtekinthető a lent megadott honlapon.)


Ezt a képet a Mars Express nagyfelbontású sztereokamerája (HRSC) július 23-án 97 km távolságból készítette a Phobos teljes megvilágított felszínéről. (Kép: ESA / DLR / FU Berlin / G. Neukum)

Más űreszközök eddig kisebb felbontással, vagy nem egyszerre a teljes megvilágított felszínről készítettek képeket. Ugyancsak először láthatjuk nagy felbontással a Phobos Marstól távoli oldalát. (A hold kötött keringést végez a bolygója körül.) A holdnak ezt az oldalát legutóbb az 1970-es években az amerikai Vikingek „látták.”

A mostani Phobos-megközelítések alatt gyűjtött adatok, képek részletes elemzése még tart. A képeken az égitest barázdákkal szabdalt felszíne jól tanulmányozható. Az árkok természete még nem tisztázott. Egyes kutatók szerint a Marsról becsapódások alkalmával kidobott törmelékdaraboktól származnak, mások szerint a felszín anyagának belső repedéseiről van szó. A mostani mérések alapján megalkotják a Phobos pontos háromdimenziós terepmodelljét.


A Mars Express felvétele a 2009-ben induló orosz Fobosz-Grunt mintahozó űrszonda lehetséges leszállóhelyeiről. A legjobb felbontás 3,7 m/pixel. (Kép: ESA / DLR / FU Berlin / G. Neukum)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024