Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mars Express: a metán és a víz ugyanott van
(Rovat: Mars Express és Beagle-2, A Nap és bolygótestvéreink - 2004.09.21 10:24.)

És ismét Mars... A bolygó körül keringő európai szonda mérései alapján a metán és a vízgőz jellemző előfordulási területei a vörös bolygó légkörében jórészt egybeesnek.

Az adatokat az ESA-szonda olasz készítésű spektrométere (Planetary Fourier Spectrometer, PFS) szolgáltatta. Az eredmény nagyban hozzásegíthet a Mars légköri és geológiai folyamatainak megértéséhez. Emellett újabb izgalmas kérdéseket vet fel a bolygón sokak szerint esetleg napjainkban is meglevő élettel kapcsolatban.


A mérések szerint 10-15 kilométres felszín feletti magasságban a vízgőz már jól elkeveredve, egyenletes koncentrációban fordul elő a légkörben. A felszín közelében azonban három széles, az egyenlítőhöz közel fekvő régióban (Arabia Terra, Elysium Planum, Arcadia-Memnonia) a koncentrációja akár háromszor akkora is lehet, mint más vidékeken. Ezek a helyek egyébként megfelelnek azoknak a területeknek, ahol korábban a NASA Mars Odyssey szondája jelentős vastagságú jégréteget talált néhány deciméterrel a felszín alatt.

Az új részletes mérések alapján a metán egyenetlenül oszlik el az atmoszférában. A legnagyobb koncentrációban éppen azok fölött a területek fölött, ahol a felszín alatti jégréteg és a légköri vízgőz átlagosnál magasabb koncentrációja jellemző. A térbeli egybeesés oka lehet a vízgőz és a metán közös, talán felszín alatti forrása. Ez származhat valamilyen "geotermikus" folyamatból, de a spekulációk szerint esetleg a jég alatt élő baktériumoktól is...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024