Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

UniSpace konzorcium alakult
(Rovat: Korszerű oktatás, Hazai kutatóhelyek és űripar , Szakmapolitika - 2022.03.16 19:30.)

Az űrszektorhoz köthető szakirányú továbbképzés indul 2022 őszén 16 magyarországi egyetem együttműködésében.

Az UniSpace nevű konzorciumban 16 egyetem vállalta az együttműködést. (A név nem tévesztendő össze az ENSZ jól ismert UNISPACE [UN Conference on the Exploration and Peaceful Uses of Outer Space] konferenciáinak rövidítésével. – A szerk.)

A konzorciumot bejelentő március 16-i, budapesti sajtótájékoztatón Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára elmondta, bízik abban, hogy jól működő és rugalmas lesz ez a konzorcium, amely a KKM koordinálásában jött létre. Az államtitkár emlékeztetett, hogy tavaly nyáron fogadta el a kormány az első magyar űrstratégiát, amelynek jelentős eleme, hogy felkarolják a kutatók munkáját. Közölte, az egyetemek konzorciumba szervezése azt a célt szolgálja, hogy tudjanak egymás tevékenységéről, a különféle műhelyekben végzett tevékenységek pedig a közös cél érdekében összeadódjanak.

Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora ismertette, hogy 16 egyetem írta alá a megállapodást, amelynek értelmében 2022 őszén szakirányú továbbképzést kívánnak indítani magyar és angol nyelven is. A képzés négy tudományterületre fókuszál: az élő, illetve az élettelen természettudományra, a műszaki és informatikai területre és a társadalomtudományokra. Hozzátette, az élő természettudományokért a Debreceni Egyetem, az élettelen természettudományokért az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a műszaki és informatikai területért a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a társadalomtudományokért pedig az NKE lesz a felelős; az NKE egyben a konzorcium szakmai koordinálásáért is felelős.


(Kép: MTI / Szigetváry Zsolt)

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a többi felszólalóhoz hasonlóan méltatta Ferencz Orsolya, a KKM űrkutatásért felelős miniszteri biztosának az UniSpace konzorciumi megállapodás kidolgozása érdekében végzett munkáját.

A sajtótájékoztató végén Sztáray Péter és Bódis József is aláírta az UniSpace konzorciumi megállapodást.

Ferencz Orsolya miniszteri biztos az MTI-nek elmondta, az UniSpace egy egyedülálló felsőoktatási termék: három féléves szakirányú továbbképzés, amely lehetővé teszi, hogy a négy tudományterületen az űrszektort felépítő ökoszisztéma képzése egységesedjen. Hozzátette, az élő, illetve az élettelen természettudományon, a műszaki és informatikai területen és a társadalomtudományokon belül a 16 egyetem koordináltan vesz részt a különféle területeken, ahol képzési kompetenciával rendelkezik. A tervek szerint 2022 szeptemberében indul el a képzés, a jelentkezéshez szükség lesz alap szintű diplomára. A szakirányú továbbképzést elvégző hallgatók igazolást kapnak arról, hogy kifejezetten az űrszektorban bizonyos tudományterületeken szereztek ismereteket. Kiemelte, hogy már külföldről is érdeklődnek a program iránt, partnerként akarnak bekapcsolódni, ezért fontos az angol nyelvű képzés elindítása. (Forrás: MTI / hirado.hu)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023