Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Iskolai űratlasz magyarul
(Rovat: Korszerű oktatás, Navigáció és térképészet , Nyereség a kontinensnek - 2006.03.24 07:19.)

Az elsők közt készült el az ESA iskolai űratlaszának kísérleti, magyar nyelvű változata.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Iskolai Űratlaszának létrehozását az osztrák GEOSPACE cég kezdeményezte. A könyv 2006-ban – a német változat mellett – először magyarul jelent meg. Hazai kiadását a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) szervezte, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium anyagi támogatásával. A kivitelező a GeoAdat Kft, szakértői segítséget a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) munkatársai adtak. A kiadvány frissességére jellemző, hogy a tavaly decemberben Angliában bekövetkezett katasztrófáról, a buncefieldi olajraktárban történt robbanás hatásairól is szerepelnek benne felvételek. Az angol és francia kiadások várhatóan áprilisban jelennek meg.

A fordítók számára mindössze egy hónap (!) állt rendelkezésre a magyarításhoz. Ezért a magyar fordítás a térképek földrajzi neveinek angol felirataira nem, csak a magyarázó szövegekre és a képaláírásokra terjedt ki. Az idő rövidsége miatt becsúszott ugyan egy-egy apró hiba, de a közel 180 oldalas, gyönyörű kivitelű kötet értékéből ez mit sem von le.


Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke a Földrajztanárok Egylete hétvégi konferenciáján ünnepélyes keretek között, jelképesen átadta az Egylet elnökének az űratlasz első példányát. A minisztérium és a MŰI az atlasszal a XXI. század követelményeinek eleget tevő oktatási segédeszközt szeretne a pedagógusok kezébe adni. Azok a tanárok, akikhez eljut az Iskolai űratlasz, egy nagyszabású európai kísérlet részeseivé válnak. Az atlasz egy-egy példányát több mint száz földrajztanár kapta meg, akik vállalták, hogy pedagógiai szempontból véleményezik azt.

A kiadvány egyelőre kísérletképpen jelent meg, kereskedelmi forgalomba nem kerül. További sorsa azon múlik, hogy a szakemberek mennyire tartják hasznosnak ezt a modern és látványos segédeszközt az iskolai oktatásban. Mivel a MŰI szívességéből az űratlasz egy példánya az Űrvilághoz is eljutott, tartalmának bemutatására az elkövetkező hetek során még vissza-visszatérünk! (A hírek forrása: www.hso.hu)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024