Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Bélyegek a magyar űrrepülés 40. évfordulójára
(Rovat: Magyar a világűrben, Álmuk a világűr - 2020.06.15 12:15.)

A Magyar Posta június 3-án egy négy bélyegből álló kisívet jelentetett meg Farkas Bertalan 1980-as űrrepülésének emlékére.

„Immár 40. éve, hogy sor került az első magyar űrrepülésre, amelyről a Magyar Posta bélyegkibocsátással emlékezik meg” – olvasható az új bélyegkiadás ismertetőjében. „Az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására megjelenő feláras bélyegkisív két címletéhez kapcsolódó felár összegét, összesen 150 Ft-ot a Magyar Posta az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására fordítja. A négy bélyegből álló alkalmi bélyegkisív 15 000 példányban, Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült. Megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu-n.”


A négy 135 Ft névértékű (közülük két feláras) bélyegből álló kisív. (Kép: Magyar Posta)

„Az Interkozmosz programnak köszönhetően Magyarország is lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen a Szovjetunió békés célú, nemzetközi űrkutatási programjában. Az űrhajósok kiválasztását többek között alapos orvosi, intelligencia-, pszichológiai alkalmassági vizsgálatok előzték meg. Az űrrepülésre 95 vadászrepülőgép-pilóta közül választották ki a két legalkalmasabb jelöltet: Farkas Bertalant és Magyari Bélát. Az állami bizottság döntése alapján az űrrepülésre Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov került kijelölésre. A Szojuz–36 startjára 1980. május 26-án került sor, az űrhajó május 27-én kapcsolódott össze a Szaljut–6 űrállomással (személyzete: V. Rjumin, L. Popov). A szovjet–magyar űrpáros a Szojuz–35 űrhajó leszállókabinjában június 3-án tért vissza a Földre.”


A kisív elsőnapi bélyegzővel ellátott alkalmi borítékon. (Kép: Magyar Posta)

„Az alkalmi bélyegkisív egyes bélyegcímletein a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központ, a Szojuz–36 űrhajó startja, a Szaljut–6 űrállomás és a Szojuz–35 visszatérő kabinjának képe jelenik meg. Az alkalmi borítékon balról jobbra haladó sorrendben Farkas Bertalan, Leonyid Ivanovics Popov, Valerij Viktorovics Rjumin és Valerij Nyikolajevics Kubaszov szerepel. Az alkalmi bélyegzőn az űrhajó kilövésének pillanata látható.”

Eddig a szó szerinti idézet a postai ismertetőből. (Ezért is maradt benne a „kilövés” szó, amit az Űrvilág cikkeiben máskor gondosan kerülni szoktunk, hiszen pongyola, szakmailag nem korrekt, nem tükrözi a többlépcsős hordozórakéta működésének fizikai elvét.)

A bélyegek tervezéséhez felhasznált képekkel kapcsolatban érdekes észrevételeket tett Schuminszky Nándor űrgyűjtő, az űrrepülések történetének szakértője. A kisív harmadik bélyegén a Szaljut–6 űrállomást láthatjuk (az nem világos, hogy a felirat elejéről miért maradt el az A betű). De az ábrázolás semmiképp nem alapulhat valódi fényképen, ahogy a másik három bélyegkép esetén. Akkoriban ugyanis az űrállomás személyzetcseréjét úgy oldották meg, hogy az űrhajósok az előző váltás Szojuz űrhajójával tértek vissza a Földre, míg a saját új űrhajójuk maradt a Szaljut–6-hoz csatlakozva. Ennek az oka, hogy a Szojuzok garanciaideje csupán 90 nap volt (20% tartalékidővel). Olyan helyzet pedig sosem jöhetett létre, hogy egyszerre két Szojuz kapcsolódott az űrállomáshoz, miközben egy harmadik űrhajóból fényképezték volna a komplexumot. (Az első ilyen konfiguráció csak később, a Mir űrállomásnál fordult elő.)


Ez a világhálón fellelhető, a Szaljut–6 űrállomást két Szojuz űrhajóval mutató kép hamisítvány. Készítője egyszerűen rámásolt egy másik űrhajót, nevezetesen a Szojuz–31-et. (A manipulált képet árusítják is, például itt.) Az eredetit a Bikovszkij–Jähn páros fényképezte az űrállomásról távozóban, a Szojuz–29 fedélzetéről.


Ez a kép a Szaljut–6 űrállomást és a hátsó dokkolóegységhez kapcsolt Szojuz–31-et ábrázolja, amellyel Valerij Bikovszkij és Sigmund Jähn felmentek.

Az természetesen nem „kötelező”, hogy egy bélyeg rajza valódi fényképen alapuljon, de némi odafigyeléssel megelőzhető lett volna, hogy egy manipulált fénykép adja hozzá a kiindulást. Azért remélhetőleg a gyűjtők itthon és világszerte örömmel helyezik majd el gyűjteményükbe az új magyar űrmotívumú kisívet. Ami pedig a bakit illeti, az még emlékezetesebbé is teheti... Ilyesmi nem példa nélküli a bélyegkiadásban, például hazai űrbélyeg is jelent már meg téves felirattal.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023