Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kitüntették Farkas Bertalant az űrhajózás napján
(Rovat: Magyar a világűrben, Gagarin 50 - 2011.04.13 16:15.)

Az első magyar űrhajós Medvegyev orosz elnöktől vette át az elismerést a Kremlben, 50 évvel azután, hogy az első ember, Gagarin a világűrben járt. A hír végén jövő heti programokat is ajánlunk.

A jeles évfordulón Dmitrij Medvegyev elnök számos orosz és más nemzetiségű űrhajóst is kitüntetett érdemeiért. A ceremónián többek közt az űrkutatás területén kialakult nemzetközi együttműködés fontosságát is hangsúlyozták. Az orosz elnök kijelentette, hogy szerinte ez ma a legszolidárisabb ügy a világon, példaként említve azt, hogy a Nemzetközi Űrállomás projektjében is 15 ország folyamatos együttműködésére van szükség.


Medvegyev elnök és Farkas Bertalan a kitüntetés átvételekor a Kremlben, 2011. április 12-én.

A kitüntetéseik átvételekor ezt a nemzeteken átnyúló testvériséget erősítették meg az amerikai, európai és ázsiai űrhajósok is, közöttük Farkas Bertalan, az első magyar az űrben, aki az ünnepség után elmondta: az űrhajósok még ma is olyanok, mint egy család. Számon tartják egymást, és örülnek, ha az állam, a társadalom is számon tartja őket. A magyar űrhajós óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy az orosz kormány nem feledkezett meg azokról, akik a világűrt megjárták.


Már itthon, április 19-én (kedden) délelőtt 11 órakor a szovjet-orosz űrkutatás történetét bemutató kiállítást Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov nyitja majd meg. A helyszín az ELTE BTK Ruszisztikai Központ (Budapest V., Múzeum krt. 6-8., 2. emelet 237-es terem előtti folyosó).

Ugyanazon a napon, április 19-én 14 órakor ünnepi ülés lesz a BME K épületének első emeleti dísztermében (Budapest XI., Műgyetem rakpart 1-3.).

Április 21-én (csütörtökön) 14 órakor Farkas Bertalan részvételével kerül sor az Iratok a közös magyar-szovjet űrrepülésről című új kötet bemutatójára a Magyar Országos Levéltárban (Budapest I., Bécsi kapu tér 2-4.). A kiadványt ismerteti és a kapcsolódó kerekasztal-beszélgetést bevezeti Dr. Szabó József nyugállományú vezérőrnagy, címzetes egyetemi tanár. A rendezvény résztvevői megtekinthetik a kötetben közölt dokumentumokból összeállított kiállítást is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024