Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

25 éve történt:
Magyar a világűrben (4. rész)

(Rovat: Magyar a világűrben, Hazai kutatóhelyek és űripar , Az emberi élet védelme - 2005.05.29 21:51.)

A Kubászov-Farkas duó űrrepülésének 3-5. napját teljes egészében a tudományos kutatómunka, a kísérletezés töltötte ki. Most az orvosbiológiai kísérleteket vesszük sorba.

(Vastag betű jelzi a teljes egészében magyar fejlesztésű űrkisérleteket.)

A Doza és Pille kísérletekben a Pille műszerrel és az Integral csomaggal mérték az űreszköz belsejében levő és az űrhajósokat érő sugárzásadagot. A Pille az embert (űrhajóst) érő, elsősorban a töltött részecskék által okozott sugárterhelés mérésére szolgáló műszer. Az eszköz mérőfejében lévő speciális kristály magába gyűjti az ionizáló sugárzást. Felmelegítés hatására fényt bocsát ki, miközben a kristály alapállapotba kerül (lenullázódik), azaz új mérésre alkalmas. A kisugárzott fény erőssége az utolsó kiolvasás óta elnyelt sugárzás mennyiségével arányos. A Pille mérőfejei az űrhajó, űrállomás belsejében akárhol elhelyezhetők, vagy az űrruhára erősítve űrsétára is kivihetők. A mérőfejet a kiolvasó berendezésbe helyezve, az felmelegíti a fejet és méri a kibocsátott fény mennyiségét. Hasonló elven működő berendezéseket sokfelé alkalmaznak a Földön is. A Pille azonban kis mérete, tömege és roppant csekély áramfogyasztása miatt különösen alkalmas volt a világűrbeli használatra.

Az Interferon kísérletben az Interferon nevű fehérje termelődését vizsgálták a súlytalanságban. A Kiszlorod nevű űrkísérletben mérték a szöveteknek oxigénnel való telítettségét.

A Robotoszposzobnoszt kísérletben mérték az emberi szellemi munkavégző képességet a magyar fejlesztésű Balaton nevű műszerrel. A repülőorvosi Vizsgáló és Kutató Intézetben a MEDICOR Művekkel közösen kifejlesztett Balaton tömege 420g volt. A készülék többféle üzemmódban volt működtethető, egyszerű és négyválasztásos reakció-mérőként. Mérte a bőr galvanikus ellenállását, meghatározta a pulzusszámot, és lehetőséget biztosított a pulzusszám éa a bőrellenállás akaratlagos befolyásolására is. A berendezéssel az űrhajós aktuális szellemi teljesítőképességét jellemezték.

Az M-33 és Pnyevmatik kísérleteknek köszönhetően fenntartották a vérkeringés helyes módját a súlytalanságban. A Vkusz és Receptor kísérletekben a lengyel Elektrogusztometr-1 műszerrel mérték az ízérzékelést, míg az Elba nevű keletnémet műszerrel a hallásküszöböt mérték az Audio programban. Végül az Oprosz kísérletben kitöltötték az űrhajós általános állapotára vonatkozó orvosi-pszichológiai kérdőívet, illetve a Doszug programban értékelték az űrhajósoknak készített szórakoztató TV-műsorokat.

Sorozatunk következő részeiben bemutatjuk a Kubászov és Farkas kettős által elvégzett geofizikia, térképészeti, fizikai, műszaki és technológiai kísérleteket, végül megismerkedünk a visszatérés eseményeivel.

Forrás: ŰRHAJÓZÁSI LEXIKON
(Akadémiai Kiadó és Zrinyi Katonai Kiadó - 1981.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021