Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kimúlt műhold
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2024.02.06 07:45.)

Egy idősödő geostacionárius Eutelsat műhold váratlanul felmondta a szolgálatot.

A műholdakról leginkább akkor szoktunk írni, amikor pályára kerülnek. Most viszont az Eutelsat-113 West A azért került a hírekbe, mert a a távközlési műholdakat üzemeltető cég egy január utolsó napján történt, közelebbről nem részletezett természetű meghibásodás miatt kénytelen volt leállítani a szolgáltatásait az amerikai kontinensen levő előfizetői számára. A műhold már nem mai darab, közel 18 évvel ezelőtt, 2006 májusában indult egy Ariane-5 rakétával. Az Űrvilág már akkoriban is létezett, erről a startról is beszámoltunk egy nyúlfarknyi hírben. De ne keressenek erre a névre, akkor még Satmex-6 néven, mint mexikói műhold szerepelt. (A geostacionárius pályán működő távközlési holdaknál előfordul, hogy működési élettartamuk alatt gazdát cserélnek. Ez esetben az Eutelsat vásárolta fel az eredeti céget 2014-ben, onnantól Eutelsat Americas néven dolgoznak.)


Az Eutelsat Párizs melletti (Rambouillet) létesítménye az egyik olyan, ahonnan a távközlési holdjaikkal tartják a kapcsolatot. (Kép: Eutelsat / Adrien Daste 2018)

Az Eutelsat 113° nyugati hosszúság fölött állomásozó távközlési műholdja videós és adatátviteli szolgáltatásokat nyújtott, részben kormányzati szervezeteknek. A Space Systems Loral (ma már Maxar Technologies) által épített űreszköz fedélzetén még 18 C- és Ku-sávú transzponder működött. Az egykori Satmex-6 közel három évvel élte túl a tervezett hasznos élettartamát. A váratlan meghibásodás ugyanakkor nem jó hír, mert fennállhat a veszélye, hogy így nem lehet majd rendben „eltakarítani” az útból. A geostacionárius pályaív környékén a végüket járó műholdakat ugyanis magasabb, ún. temetői pályára szokás küldeni, ahol egy jó ideig nem zavarhatják az újonnan felküldött utódaikat. Az üzemeltető közleménye szerint mindent tőlük telhetőt megtesznek, de egyelőre még nem lehet tudni, mi lesz a vége.

Az Eutelsat számára veszteséget jelent a műhold kiesése a szolgálatból, hiszen a következő négy évben még 5–6 millió eurós éves bevételt reméltek tőle. Biztosítva ugyanakkor már nem volt. Az ügyfeleket – pontosabban az antennáikat – most más környékbeli (115° és 117° nyugati hosszúságnál levő) Eutelsat távközlési műholdakra kell átirányítani.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024